28.3.2018 klo 15:55
Lausunto

Lausunto luonnoksesta Verohallinnon päätökseksi veroilmoituksen ja kiinteistötietojen antamisesta

Verohallinto

Kiitämme lausuntopyynnöstä ja esitämme seuraavan huomion.

Luonnoksen mukaan päätöksessä ei olisi enää määräyksiä paperilla annetun veroilmoituksen saapumisajasta. Perustelumuistiossa todetaan, että paperilla annetun ilmoituksen osalta sovelletaan hallintolain määräyksiä. Hallintolain mukaan asiakirjan katsotaan saapuneen viranomaiselle sinä päivänä, jona asiakirja on annettu viranomaiselle. Postitse lähetetyn asiakirjan saapumispäiväksi katsotaan myös se päivä, jona lähetys on saapunut viranomaisen postilokeroon tai viranomaiselle on toimitettu ilmoitus lähetyksen saapumisesta postiyritykseen. Se, että veroilmoitus on jätetty postin kuljetettavaksi, ei siten ole enää riittävää, vaan veroilmoituksen on täytynyt saapua Verohallinnolle määräpäivään mennessä.

Nykyisin voimassaolevan Verohallinnon päätöksen (diaarinumero A153/200/2017) kohdan 15 mukaan postitse saapunut veroilmoitus katsotaan oikeaan aikaan annetuksi, jos veroilmoituksen sisältävä postilähetys on tässä päätöksessä määrätyssä ajassa jätetty postiin Verohallinnolle osoitettuna. Edelleen todetaan, että veroilmoitus verovuodelta 2018 katsotaan annetuksi, kun se on saapunut Verohallinnolle.

Katsomme, että päätöksessä tulisi jatkossakin olla maininta paperilla annetun veroilmoituksen saapumisajasta. Paperinen ilmoittaminen on kuitenkin mahdollinen ilmoittamistapa eri verovelvollisille, ja saapumisajasta tulisi olla maininta päätöksessä vastaavin tavoin kuin sähköisestä ilmoittamisesta.

Muilta osin Suomen Yrittäjillä ei ole huomautettavaa esitettyihin muutoksiin.

Suomen Yrittäjät

Sanna Linna-Aro
veroasiantuntija