13.8.2018 klo 16:04
Lausunto

Lausunto kulutusluottoihin liittyvästä hallituksen esityksestä

Oikeusministeriö

Oikeusministeriössä käynnistettiin huhtikuussa 2018 kulutusluottoihin liittyvän hallituksen esitysluonnoksen valmistelu. Esityksessä ehdotetaan muun muassa korkokaton laajentamista koskemaan myös vähintään 2000 euron suuruisia luottoja. Lisäksi esitetään, että korkokaton rikkomisen seuraamuksia tiukennettaisiin yleisesti siten, että kuluttajalla ei olisi korkokaton rikkomistilanteissa velvollisuutta maksaa luottokustannuksia lainkaan.

Muutosten pääasiallisena tavoitteena on vähentää kalleimpien kuluttajaluottojen aiheuttamia velkaongelmia.

SY:n kanta

Suomen Yrittäjillä ei ole huomautettavaa varsinaisesta esityksestä, mutta olemme huolissamme esityksen välillisistä vaikutuksista.
Kuluttajaluottojen entistä tiukempi sääntely lisännee erilaisten korkeakorkoisten luottojen markkinointia pk-yrityksille, jotka ovat kuitenkin usein tietotaidollisesti kuluttajaan verrattavissa. Siten yrityksen liiketoiminnalle ja yrittäjän henkilökohtaiselle taloudelle voi olla haitallista, jos yrittäjä ottaa maksukykyynsä nähden liikaa korkeakorkoisia lainoja.

Pyydämme, että esitettävän muutoksen vaikutuksia seurattaessa kiinnitettäisiin erityistä huomiota siihen, miten esitettävä muutos vaikuttaa pk-yritysten rahoitustarjontaan pk-yrittäjille tarjottaviin lainoihin.

Suomen Yrittäjät

Janne Makkula Petri Holopainen
työmarkkinajohtaja asiantuntija