14.8.2018 klo 14:50
Lausunto

Luonnos hallituksen esityksestä laeiksi väylämaksulain muuttamisesta

Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt lausuntopyynnön hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi väylämaksulain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta. Lakimuutoksien myötä alennetut väylämaksut pysyisivät voimassa vielä vuosien 2019 ja 2020 ajan. Odotettavissa olevat taloudelliset vaikutukset valtiolle tästä olisivat arviolta 40 miljoonaa euroa vuodessa.

Väylämaksujärjestelmään suunnitellaan laajempia muutoksia. Tietopohjan kerääminen ja muutosehdotusten valmistelu tulee viemään aikaa, joten mahdollisia muutoksia voisi toteuttaa alustavan arvion mukaan vuoden 2021 alkuun mennessä.

Suomen Yrittäjät pitää hyvänä, että väylämaksujärjestelmän kokonaisuutta tarkastellaan tarkemmin. Suomen syrjäisen sijainnin ja talvimerenkulun haasteiden myötä merikuljetusten merkitys korostuu vientiteollisuudelle. Katsommekin, että teollisuuden kansainvälisestä kilpailukyvystä on näiltä osin tärkeä huolehtia. Haluamme kuitenkin korostaa, että yrityksille suunnattuja tukia tulee tarkastella kriittisesti niiden hyötyihin nähden. Näin myös väylämaksujen kohdalla on syytä tehdä. Erityisesti kilpailua vääristäviä ja kansantaloudellisesti tehottomia tukia on mahdollisuuksien mukaan karsittava.

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Sampo Seppänen
pääekonomisti ekonomisti