27.8.2018 klo 10:16
Lausunto

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ja arvonlisäverolain 35 ja 38 §:n väliaikaisesta muuttamisesta

Valtiovarainministeriö
Vero-osasto

Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakia muutettavaksi siten, että sosiaali- ja terveydenhuollon verottomuuden sääntelyä ajantasaistettaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen uudistusten mukaisiksi.

Lisäksi kuulo-, kuulonäkö- ja puhevammaisten tulkkauspalvelujen verokohtelua selkeytettäisiin ja yhtenäistettäisiin sosiaalihuollon verottomuuden kanssa.

Arvonlisäverolakia muutettaisiin myös väliaikaisesti. Siltä osin kuin muutokset liittyvät sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun siirtymiseen maakunnille, ne tulisivat voimaan vasta järjestämisvastuun siirtyessä.

Suomen Yrittäjät esittää lausuntonaan seuraavaa.

Hallituksen esitysluonnos on perusteltu ja kannatettava.

Kuulo-, kuulonäkö- ja puhevammaisten tulkkauspalvelujen verokohtelun selkeyttäminen ja yhdenmukaistaminen muiden sosiaalihuollon palvelujen verottomuuden kanssa on perusteltua, sillä kuulonäkö- ja puhevammaisten henkilöiden tulkkauspalveluiden verotuskäytännössä on ilmennyt tulkinnallisuutta.

Pidämme erittäin myönteisenä ehdotettua säännösmuutosta, jonka perusteella sosiaalihuollon kotipalvelujen tukipalvelut olisivat arvonlisäverottomia nykykäytännön mukaisesti niiden tuotantotavasta riippumatta myös sote-uudistuksen jälkeen.

SUOMEN YRITTÄJÄT

Laura Kurki
veroasiantuntija