26.9.2018 klo 10:20
Lausunto

U 64/2018 vp komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi InvestEU-ohjelman perustamisesta

Eduskunnan talousvaliokunta

Euroopan komissio antoi kesäkuussa ehdotuksen InvestEU-ohjelmasta. Ehdotus on osa komission ehdotuspakettia EU:n seuraavaa rahoituskehyskautta 2021—2027 varten. InvestEU-ohjelmalla laajennettaisiin Euroopan investointiohjelman toimivana pidettyä mallia sekä hyödynnettäisiin osana tätä ohjelmaa perustetusta Euroopan strategisten investointien rahastosta saatuja oppeja. Tarkoituksena olisi lisätä työpaikkojen luomista, investointeja ja innovointia. Komissio katsoo, että InvestEU-ohjelmalla rahoitusmenettelyistä saataisiin sujuvampia ja ymmärrettävämpiä.

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät pitää komission esitystä mielenkiintoisena ja lähtökohtaisesti kannatettavana. Pk-yritysten mahdollisuudet saada markkinarahoitusta ovat kokonaisuudessaan heikentyneet finanssialan regulaation seurauksena. Erityisesti kasvun ja uudistumisen rahoituksesta on pulaa.

Euroopan komissio on jo aiemmin herännyt tilanteeseen ja konkreettiset toimenpiteet kielteisten vaikutusten vähentämiseksi ovat vähentäneet sääntelyn haitallisia vaikutuksia. Suomalaiset pk-yritykset ovat tähän mennessä hyödyntänyt EU:n investointirahoitusta suhteellisen hyvin. Takausohjelmilla on kyetty saamaan rahoitusta myös korkeamman riskin hankkeisiin.

Uusien rahoitusvaihtoehtojen lisääntyminen on kuitenkin luonut pk-yrityksille uuden ongelman. Monipuoliset rahoitusmahdollisuudet ovat osoittautunut erittäin vaikeaksi hallita. Näin olleen ehdotus, jossa kaikki nykyiset EU:n rahoitusinstrumentit yhdistettäisiin yhtenäiseksi investointiohjelmaksi voisi osaltaan helpottaa tätä ongelmaa.

Mielestämme se, että InvestEU-ohjelma perustuu lainoihin ja takauksiin, on hyvä. Vaikka tuet ja avustukset voivat olla jossain tapauksessa perusteltuja, pidämme lähtökohtaisesti lainoihin ja takauksiin perustuvia rahoitusinstrumentteja parempina, koska niiden avulla voidaan aktivoida mukaan yksityistä pääomaa ja siten vipuvaikutuksen avulla saada niukoilla julkisilla varoilla aikaan enemmän.

Olemme samaa mieltä valtioneuvoston kanssa siitä, että rahoitusinstrumenttien käytön tulee perustua markkinoiden systemaattiseen analyysiin. Siltä osin kuin markkinapuutteita ilmenee, julkiselle toiminnalle on peruste. Julkinen rahoitus ei saa kuitenkaan vääristää markkinoita siten, että yksityinen rahoitus syrjäytyisi.

Pidämme lisäksi tärkeänä sitä, että tulevan ohjelman instrumenttien tulee olla nykyistä joustavampia. Joustavammat instrumentit mahdollistaisivat sujuvammat ja ymmärrettävämmät rahoitusmenettelyt lisäten osaltaan ohjelman vaikuttavuutta.

Tunnistamme myös valtioneuvoston huolen ohjelman hallintorakenteesta ja päätöksenteosta, mutta samalla tunnistamme sen, että tilanne, jossa ei esiinny kilpailua, ei välttämättä johda kustannustehokkaaseen toimintaan.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti