23.10.2018 klo 15:18
Lausunto

Luonnos hallituksen esitykseksi laeiksi Kasvupalveluvirastosta ja kasvupalvelujen asiakastietojen käsittelystä

Työ- ja elinkeinoministeriö

1. Esitysluonnos laiksi Kasvupalveluvirastosta

Suomen Yrittäjät pitää esitystä perusteltuna ja kannatettavana. On järkevää, että kasvupalveluiden digitaaliset palvelut ja tietojärjestelmien ylläpito ja tuki hoidetaan keskitetysti, eikä sitä hajauteta 18 osaa eri maakunnille. Kasvupalveluissa sekä työnhakijoiden työhaku että yritysten toimiympäristö ei rajoitu tai sen ei tule rajoittua yhden maakunnan alueella.

On tärkeää, että Kasvupalveluvirasto pidetään pienenä ja tehtäviltään hyvin rajattuna myös tulevaisuudessa. Maakunnille tulevien kasvupalveluiden järjestämistehtävien tulee pysyä maakunnilla, eikä siirtyä virastolle.

Kasvupalveluviraston tulee toiminnassaan hyödyntää markkinoiden tarjonta, eikä luoda omaa tuotantoa yhtään välttämätöntä enempää.

2. Esitysluonnos laiksi kasvupalvelujen asiakastietojen käsittelystä

Laki kasvupalvelujen asiakastietojen käsittelystä on tarpeellinen. Lain ulottaminen myös muihin kuin kasvupalvelutehtäviksi laskettaviin yrityspalveluihin on perusteltua. Erityisesti yrityksille suunnatuissa kasvupalveluissa on asiakkaan etu, että tiedot siirtyvät joustavasti eri toimijoiden välillä, esimerkiksi Business Finlandin Finnveran ja maakuntien välillä.

Asiakaslähtöisyyttä parantaisi se, että asiakastietojärjestelmä olisi mahdollista avata myös yrityksille yleishyödyllistä neuvontaa ja palveluita tarjoavien tahojen, esim. kuntien elinkeinoyhtiöiden ja uusyrityskeskusten käyttöön, joko suoraan tai avoimien rajapintojen kautta. Tavoitteena tulee olla, että yrityspalveluiden asiakastietojärjestelmä on soveltuvin osin kaikkien julkista, yleishyödyllistä yrityspalvelua tarjoavien palveluntarjoajien käytössä.

Suomen Yrittäjät ry

Susanna Kallama

Elinkeinoasioiden päällikkö