2.6.2020 klo 14:32
Lausunto

Työlainsäädännön väliaikaisten koronamuutosten jatko

Työ- ja elinkeinoministeriö

Työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt kommenttia HE-luonnoksesta työlainsäädännön väliaikaisten muutosten jatkamisesta vuoden 2020 loppuun.

Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä, että esitettyjen säännösten voimassaoloaikaa jatketaan vuoden 2020 loppuun. Esityksessä olevien säännösten soveltamisen jatkamisen lisäksi on tärkeää, että myös määräaikaista lainsäädäntöä, jolla on mahdollistettu yrittäjän oikeus saada työmarkkinatukea ilman yrityksen lopettamista, jatketaan vuoden 2020 loppuun.

Esitämme HE-luonnokseen seuraavat huomiot.

Suomen Yrittäjät korostaa, että esitetyt määräaikaiset työlainsäädäntömuutokset pitäisi toteuttaa niin, että ne koskevat kaikkia yrityksiä työehtosopimusmääräyksistä riippumatta. Tämä olisi toteutettavissa säätämällä, että esitettyjä säännöksiä saa soveltaa siinäkin tapauksessa, että työehtosopimus sisältää lainsäädännöstä poikkeavat lomautusilmoitus tai -neuvotteluajat.

Suomessa on voimassa poikkeusolot ensimmäistä kertaa sotien jälkeen. Tässä tilanteessa tarve sääntelyn selkeydestä, yksinkertaisuudesta ja johdonmukaisuudesta korostuu.

Suomen Yrittäjät

Janne Makkula
työmarkkinajohtaja