5.8.2020 klo 10:57
Lausunto

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sairausvakuutuslain 4 luvun muuttamisesta ja eräiden muiden lakien muuttamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt lausuntoamme otsikon asiassa, minkä johdosta esitämme seuraavaa:

Esitysluonnoksessa ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslakia siten, että korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoon tekemien sairauden hoitoon liittyvien matkojen matkakustannukset korvattaisiin sairausvakuutuksen sairaanhoitovakuutuksesta. Matkat korvattaisiin enintään sen mukaan, kuinka paljon matka olisi maksanut lähimpään sellaiseen korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta annetussa laissa tarkoitettuja opiskeluterveydenhuollon palveluita tarjoavaan terveydenhuollon toimintayksikköön, jossa vakuutettu voi saada terveydentilansa vaarantumatta mainitussa laissa tarkoitettua tutkimusta ja hoitoa. Esityksen tavoitteena on turvata yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden pääsy tutkimukseen ja hoitoon myös silloin, kun tutkimus- tai hoitopaikkana on korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto.

Sairausvakuutuslakia ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että palvelusetelillä järjestettyyn hoitoon tehtyjen matkojen matkakustannukset korvattaisiin enintään niiden kustannusten mukaan, jotka aiheutuisivat matkasta sellaiseen lähimpään tutkimus- tai hoitopaikkaan, jossa vakuutettu voi saada terveydentilansa vaarantumatta sairausvakuutuslaissa tarkoitettua tarpeellista tutkimusta ja hoitoa. Ehdotuksen tavoitteena on, että matkat korvattaisiin palvelusetelillä järjestettyyn hoitoon vastaavasti kuin terveydenhuoltolain valinnanvapauden nojalla valittuun hoitopaikkaan. Asiakkaalla on aina oikeus kieltäytyä palvelusetelistä ja saada hoito kunnan muulla tavoin järjestämänä.

Lisäksi esitysluonnoksessa ehdotetaan muutettavaksi sairausvakuutuslain 4 luvun väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain ja sairausvakuutuslain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksiä siten, että sairausvakuutuksesta korvattavan taksinkäytön enimmäishintaa ja korvausperustetta koskevien määräaikaisten säännösten voimassaoloa jatkettaisiin vuoden 2024 loppuun. Ehdotusluonnoksen mukaan tarkoituksena on, että Kansaneläkelaitoksella olisi voimassa olevat kilpailutetut sopimukset tilausvälityskeskusten kanssa, jolloin korvausperusteena käytetään kilpailutettua hintaa. Valtioneuvoston asetuksella säädettävä enimmäiskorvausperuste turvaisi sairausvakuutuksen matkakorvausmenoihin varattujen varojen riittävyyttä kilpailutuksissa ja siinä mahdollisessa tilanteessa, että jokin Kansaneläkelaitoksen kanssa sopimuksen suorakorvausmenettelystä tehnyt tilausvälityskeskus lopettaisi toimintansa. Enimmäiskorvausperuste estäisi korvattavien taksimatkojen hintojen ennakoimattoman nousun Kansaneläkelaitoksen tehdessä sopimuksia sairausvakuutuksesta korvattavien taksimatkojen ajamisesta palvelujen tuottajien kanssa.

Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2021. Laki sairausvakuutuslain 4 luvun väliaikaisesta muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ja laki sairausvakuutuslain muuttamisesta annetun lain voimaantulosäännöksen muuttamisesta ovat tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2022.

Pidämme perusteltuna ehdotusta korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palveluihin tekemien sairauden hoitoon liittyvien matkojen kustannusten korvaamisesta sairausvakuutuksesta. Kannatamme myös palvelusetelillä järjestettävään hoitoon tehtyjen matkojen kustannukset korvauksiin esitettyjä muutoksia.

Toteamme kuitenkin, ettei korkeakouluopiskelijan/vakuutetun asioidessa palvelusetelillä lähempänä kuin vastaava julkinen palvelu olisi ollut tarjolla, korvausta ei alenneta korkeakouluopiskelijan/vakuutetun taikka palvelun tarjonneen kuljetusyrityksen vahingoksi. Lisäksi asioitaessa kauempana, ja kun asiakkaan itse maksama osuus kasvaa, tulee korvauskäytännön olla joustavaa. Esimerkiksi korvattavan matkan yhdistäminen asiakkaan muuhun asiointitarpeeseen ei saa estää tai haitata korvausten saamista.

Nostaisimme lisäksi esille esityksen perusteluosiossa esitettyä mallia, jossa seuraavalla Kelan korvaamien taksikuljetusten kilpailutuskierroksella olisi useampi kuin yksi palveluntuottaja hoitamassa maakunnan suorakorvausmatkoja. Malli luo terveen kilpailun palveluntuottajien kesken sekä asiakkaista että palveluntuottajan alihankkijana toimivista taksiyrittäjistä. Keskinäisen kilpailun ansiosta palveluntuottajat parantavat palveluaan jatkuvasti saadakseen lisää asiakkaita ja samalla taksiyrittäjiltä perittävät palkkiot pysyvät kohtuullisina.

Suomen Yrittäjät

Harri Hellstén

työmarkkina-asioiden päällikkö