18.8.2020 klo 10:20
Lausunto

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriö

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi. Lakiesitys liittyy keskeisiltä osiltaan Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan ohjelmakauden 2021-2027 alkamiseen vuonna 2021.

Lakiesitys ei sisällä merkittäviä muutoksia voimassa olevaan sääntelyyn. Sääntelyn päälinjat säilyisivät nykyisen kaltaisina ja avustusjärjestelmä muodostuisi jatkossakin kahdesta avustusmuodosta, yrityksen kehittämisavustuksesta ja toimintaympäristön kehittämisavustuksesta. Ehdotetun lain mukaisia avustuksia myönnettäisiin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille ja avustuksilla on tarkoitus edistää mm. taloudellista kasvua, työllisyyttä, yritysten innovaatiotoimintaa ja kilpailukykyä.

Pidämme hyvänä, että avustusten suuntaamisessa on tarkoitus jatkossakin painottaa voimakkaasti pienten ja keskisuurten yritysten hankkeita. Lisäksi pidämme positiivisena ehdotusta, että laissa säädettäisiin kehittämisavustuksen myöntämisestä poikkeuksellisissa oloissa. Näin koronaviruksen kaltaisiin, yllättäen tulleisiin tilanteisiin voitaisiin tulevaisuudessa varautua siten, että yrityksille säädettäisiin mahdollisuus saada poikkeuksellisissa oloissa kehittämisavustusta toiminnan tukemiseksi, sopeuttamiseksi ja maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Lisäksi haluamme kiinnittää huomiota puunkorjuun toimialaan lain soveltamisalassa. Puunkorjuuyritykset harjoittavat metsäteollisuutta palvelevaa palveluliiketoimintaa, jota myydään pääasiassa metsäteollisuusyrityksille ja sahateollisuudelle. Puunkorjuuyritykset ovat myös pääsääntöisesti sopimussuhteessa puunostajina toimiviin teollisuusyrityksiin. Puunkorjuuyritykset ovat osa raaka-aineen hankintaketjua, eivätkä toimi siis itse metsätaloudessa eli lain tarkoittamassa metsänhoidossa tai puuston kasvatuksessa.

Hallituksen esitysluonnoksessa todetaan, että metsätaloudella tarkoitetaan tässä yhteydessä alkutuotantona harjoitettavaa metsänhoitoa ja puuston kasvatusta sekä muuta Tilastokeskuksen toimialaluokituksen luokkaan 02 (luonnoksessa 03) sisältyvää toimintaa. Näin ollen puunkorjuuyritykset jäisivät järjestelmän ulkopuolelle. Tämä ei ole alan toiminnan näkökulmasta perusteltua. Puunkorjuu ja soveltuvilta osin muu metsätaloutta palveleva toiminta tulisi sisältää lain ja tukijärjestelmän piiriin.

Näin ollen katsomme, että metsätalouden osalta tulisi tehdä vastaavan tyyppinen muutos kuin lakiesityksessä ehdotetaan kalatalouden osalta tehtäväksi.

Suomen Yrittäjät

Sampo Seppänen Mika Kuismanen
ekonomisti pääekonomisti