30.10.2020 klo 09:30
Lausunto

Hallituksen esitys sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetun lain muutoksista

Liikenne- ja viestintäministeriö

Ehdotettu enimmäishintasääntely merkitsee rajoitusta vahvan sähköisen tunnistusvälineen tarjoajan vapauteen hinnoitella palvelunsa. Rajoituksella on merkitystä elinkeinovapauden ja omaisuudensuojan kannalta.

Lähtökohtaisesti tällaista rajoitusta voidaan pitää perusteltuna vain hyvin perustellusta syystä rajatun aikaa. Tarkasteltaessa nykyistä esitystä tulee ottaa huomioon, että väliaikainen enimmäishintasääntely on ollut voimassa jo hieman alle kolme vuotta, ja nyt sitä ehdotetaan jatkettavaksi kahdella vuodella.

Pohdittaessa ehdotuksen hyväksyttävyyttä voidaan todeta, että sääntely kohdistuu varallisuusmassaltaan huomattaviin toimijoihin ja että sähköisten tunnistamispalvelujen laajaa saatavuutta ja hyödynnettävyyttä voidaan pitää yhteiskunnan muiden toimijoiden kannalta tärkeänä. Lisäksi tulee ottaen huomioon, että myös osa viranomaispalveluista perustuu sähköiseen asiointiin. Toisaalta hinnoittelun vapauden merkitystä toiminnan kannattavuuden, ylläpidon ja kehittämisen kannalta ei tule väheksyä.

Kokonaisuutena arvioitaessa esityksen tavoitteita ja niiden toteutumista edellyttävää elinkeinovapauden ja omaisuudensuojan rajoittamista katsomme kuitenkin, että väliaikaisella sääntelyllä ei rajoiteta elinkeinovapautta ja omaisuudensuojaa enempää kuin on hyväksyttävää.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen

ekonomisti