1.3.2021 klo 12:36
Lausunto

Suomen Yrittäjien lausunto luonnoksesta tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteista

Opetushallitus

Suomen Yrittäjät kiittää Opetushallitusta mahdollisuudesta lausua luonnoksesta tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteista.

Kommentit luvusta 1 Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen tavoitteet, muodostuminen ja laajuus sekä mahdollisuus opintojen yksilölliseen ja joustavaan suorittamiseen ovat kannatettavia. Myös valinnaisuus on kannatettava asia. Silti on tarpeen vielä pohtia, voisiko ainakin osa valinnaisesta kokonaisuudesta ”Työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen (1-20 viikkoa)” sisältyä kaikille pakollisiin opintoihin.

Kommentit luvusta 2 Laaja-alainen osaaminen tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa

Luvussa esitetyt osa-alueet ovat keskeisiä edellytyksiä toisen asteen opinnoista selviytymiseen. Ehdotamme lisäksi yrittäjyyden huomioimista näissä osa-alueissa joko omana kohtanaan tai osana yhteiskuntaosaamisen kokonaisuutta:

– Yhteiskuntaosaaminen: Opiskelija ymmärtää demokraattisen, oikeudenmukaisen sekä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen perustuvan yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja rakenteita. Hän osaa vaikuttaa oman ryhmänsä ja oppilaitoksensa asioihin sekä ymmärtää, miten yhteiskunnallisiin kysymyksiin voi ottaa kantaa. Opiskelija omaksuu aktiivisen kansalaisuuden ja toimijuuden taitoja. Opiskelija ymmärtää työn merkityksen yksilön elämässä ja yhteiskunnassa. Opiskelija tunnistaa yrittäjyyden yhteiskunnallisen merkityksen ja sen luomat mahdollisuudet omalla työurallaan.

Kommentit luvusta 3 Koulutuksen järjestäminen

On tarpeen korostaa koulutuksen järjestäjien yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Valmentavassa koulutuksessa opiskelijoiden on saatava mahdollisimman monipuolinen kuva sekä omista mahdollisuuksistaan että erilaisista opiskeluvaihtoehdoista. Siksi on panostettava ohjaukseen, moniammatilliseen yhteistyöhön ja työelämäyhteistyöhön. Näin annetaan opiskelijoille laajemmin tietoa erilaisista aloista, työtehtävistä ja urapoluista.

Kommentit luvusta 6 Koulutuksen osat

Kohdassa 6.5. Työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen

Koulutuksen osassa keskitytään keskeisiin työelämätaitoihin ja tuetaan työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Tavoitteena on vahvistaa opiskelijan oman toiminnan ohjaamista sekä viestintä-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Opiskelija tutustuu työelämässä tapahtuvaan oppimiseen. Tämä on tärkeä kokonaisuus ja pitää sisällään hyviä osakokonaisuuksia.

Yhtenä tavoitteena luonnoksessa esitetään, että opiskelija tuntee työelämän tai yrittäjyyden keskeiset periaatteet. Ehdotamme tähän seuraavanlaista muutosta: opiskelija tuntee työelämän ja yrittäjyyden keskeiset periaatteet. Perusteluna ehdotuksellemme on se, että jatkossa entistä useampi nuori tulee toimimaan yrittäjänä jossain vaiheessa työuraansa ja on tärkeää, että kaikki opiskelijat perehtyvät ainakin jossain määrin yrittäjyyteen ja opiskelevat sen perusteita.

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Marja Vartiainen

pääekonomisti koulutusasioiden asiantuntija