18.3.2021 klo 14:46
Lausunto

Hallituksen esitys laiksi yritysten määräaikaisesta kustannustuesta annetun hallituksen esityksen (HE 27/2021 vp) täydentämisestä

Eduskunnan talousvaliokunta

Esityksessä ehdotetaan täydennettäväksi yritysten määräaikaisesta kustannustuesta annetun lain muuttamisesta annettua hallituksen esitystä (HE 27/2021 vp). Yritysten määräaikaisesta kustannustuesta annettuun lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi 5 a §, joka koskee kiinnipidettäviksi määrättyjen liiketilojen vuoksi yrityksille maksettavaa kohtuullista korvausta.

Keskeiset huomiot

Pidämme hyvänä sitä, että valtioneuvosto kykeni reagoimaan vallitsevaan tilanteeseen kohtuullisen nopeasti ja esittämään korvausmallin yrityksille, joiden menetykset johtuvat laista tai viranomaisten päätöksestä sulkea asiakastilat.

Suomen Yrittäjät katsoo, että kun kyseessä on laista tai viranomaisten päätöksestä johtuva elinkeinotoiminnan rajoittaminen, tulisi pienten ja mikroyritysten osalta suorittaa korvaus ensimmäisestä sulkuvuorokaudesta alkaen. Esitetty 14 vuorokauden karenssiaika johtaisi kohtuuttomiin tilanteisiin ja vaarantaisin monen pienen ja mikroyritykset toimintaedellytykset. Malli voi myös johtaa tilanteeseen, joissa toistuvat, mutta ei yhtäjaksoiset asiakastilojen sulkemiset eivät oikeuta korvauksiin, mutta tuhoavat yrityksen taloudelliset toimintaedellytykset.

Katsomme lisäksi, että laista tai viranomaisten päätöksestä johtuvassa elinkeinotoiminnan rajoittamisessa tulisi pienten ja mikroyritysten muiden kulujen omavastuun olla pienempi kuin esitetty 30 prosenttia.

Näkemyksemme mukaan perustuslakivaliokunnan esittämä kohtuullinen kompensaatio edellyttäisi, että yritykselle suoritettava muiden kulujen korvaus määräytyisi siten, että muut kulut huomioitaisiin kerrottuna kiinnipidon kohteena olevan liiketoiminnan osuudella ja luvulla 0,9. Tällöin korvauksen määrä olisi esitetyn 70 prosentin sijaan 90 prosenttiin korvattavista muista kuluista. On tärkeä ymmärtää, että kaikilla yrityksillä, joiden asiakastilat suljetaan lailla tai viranomaisten päätöksellä, ei ole samanlaisia mahdollisuuksia löytää tai kehittää korvaavaa liiketoimintaa. Monissa tapauksissa korvaavan liiketoiminnan luominen on täysin mahdotonta.

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Petri Malinen

pääekonomisti ekonomisti