20.5.2021 klo 16:12
Lausunto

Ehdotusluonnokset tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnanrahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiitämme työ- ja elinkeinoministeriötä mahdollisuudesta lausua näkemyksemme pyydetystä aiheesta.

1. Ehdotuksen tausta

Business Finlandin rahoituksen osalta on otettu käyttöön Euroopan komission valtiontukisääntöihin koronaviruspandemian vuoksi tekemiä joustoja.

Komissio hyväksyi huhtikuussa 2020 Suomen puitetukiohjelman koronaviruspandemiaan liittyville valtiontukitoimenpiteille sisämarkkinoille soveltuvaksi (väliaikainen puitetukiohjelma). Väliaikaisen puitetukiohjelman tavoitteena on tukea yrityksiä, jotka kärsivät äkillisestä maksuvalmiuden heikentymisestä tai sen puutteesta pandemian vuoksi.

Väliaikaisen puitetukiohjelman soveltaminen Business Finlandin myöntämien lainojen (ns. häiriölainat) ja avustusten osalta mahdollistettiin lisäämällä asetuksella 549/2020 tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (1444/2014) soveltamisalaa koskevaan 1 §:ään väliaikaisesti uusi 6 momentti. Asetuksella 1131/2020 1 §:n 6 momentin voimassaoloa jatkettiin 30.6.2021 asti.

Nyt esitettävällä valtioneuvoston asetuksella 1 §:n 6 momentin voimassaoloa jatkettaisiin 31.12.2021 asti Suomen väliaikaisen puitetukiohjelman jatkettua voimassaoloa vastaavasti. Tällä asetuksella esitetään tehtäväksi muutos, joka mahdollistaisi väliaikaisen puitetukiohjelman mukaisen rahoituksen myöntämisen myös vaikeuksiin joutuneille yrityksille edelleen 31.12.2021 asti.

2. Suomen Yrittäjien kanta

Pidämme ehdotuksia pääsääntöisesti perusteltuina ja kannatettavina. Jatkamalla väliaikaisen puitetukiohjelman soveltamista 1.1.2020 alkaen vaikeuksiin joutuneisiin yrityksiin parannetaan osaltaan yritysten mahdollisuuksia selvitä koronaviruspandemian aiheuttamista haitallisista taloudellisista vaikutuksista.

Esitämme kuitenkin huolemme siitä, että Business Finlandin myöntämän rahoituksen osalta ei esitetä otettavaksi käyttöön poikkeusta myöntää tukea sellaisille mikro- ja pienille yrityksille, jotka olivat vaikeuksissa jo 31.12.2019, ennen koronapandemiaa, edellyttäen, että yritykset eivät ole maksukyvyttömyyden vuoksi yleistäytäntöönpanomenettelyn kohteena kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja että ne eivät ole saaneet pelastamistukea tai rakenneuudistustukea.

Vaarana linjauksessa on se, että sellaiset nuoret suomalaiset voimakkaasti kasvuhakuiset mikro- ja pienet yritykset, jotka juuri pandemian alla kehittivät ensimmäisiä tuotteitaan, voivat jäädä rahoituksen ulkopuolelle esimerkiksi lievän oman pääoman negatiivisuuden vuoksi. Normaalioloissa tällainen tilanne olisi todennäköisesti ollut helposti korjattavissa, mutta pandemian vuoksi hyvienkin hankkeiden kaupallistaminen on vaikeutunut. Tämän vuoksi esitämme harkittavaksi poikkeuksen sisällyttämistä asetukseen väliaikaisesti.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen Joonas Mikkilä

ekonomisti digi- ja koulutusasioiden päällikkö