Tärkeä syksy työmarkkinoilla – tarvitaan reipas uudistus | Yrittajat.fi
Yrittäjät > Suomen Yrittajat > Edunvalvonta

Etsi

Tärkeä syksy työmarkkinoilla – tarvitaan reipas uudistus

Kilpailukykyä parannettava – paikallisen sopimisen lisääminen paras keino

Suomalaisen työn kilpailukykyä on välttämätöntä parantaa. Paras keino siihen olisi lisätä hallitusti työntekijöiden ja työnantajien mahdollisuutta sopia työehdoista paikallisesti, työpaikalla. Se parantaisi työn tuottavuutta ja kilpailukykyä tehokkaimmin. Pienissä työnantajayrityksissä vallitsee vahva luottamus työnantajan ja työntekijöiden välillä. Sopimisvapauden laajentaminen voidaan rakentaa tämän luottamuksen varaan.

Paikallisen sopimisen kehittäminen on mukana hallitusohjelmassa. Esitys siitä on luvattu julkistaa lokakuun puoliväliin mennessä.

Työntekijät tarvitsevat nyt uskoa työpaikan säilymisestä ja työttömät näkymää, että työtä on tarjolla jatkossa entistä enemmän.

Mitä on paikallinen sopiminen? Lue tästä

Pk-yrityksissä on hyvät työolot, kertoo Pk-yritys - hyvä työnantaja 


Työpaikkoja tarvitaan lisää

Suomessa on jo lähes 400 000 työtöntä. Hyvinvointia ja työpaikkoja syntyy ainoastaan kannattavien yritysten kautta. Viime aikoina uudet yksityisen sektorin työpaikat ovat syntyneet keskisuuriin ja erityisesti aivan pieniin yrityksiin. Yksinyrittäjiä on jo 170 000. Jokaisen yksinyrittäjän oma työpaikka on tässä erittäin tärkeä.

Syyskuun alussa julkaistu tuorein Pk-yritysbarometri kertoo, että pk-yrittäjät ovat sinnitelleet taantuman yli pitämällä kiinni työvoimastaan. Nyt taloustilanne on kuitenkin ollut pitkään heikko, eli yritykset tarvitsevat hallitukselta toimia, jotta ne voivat menestyä ja tarjota työtä yrittäjälle itselleen ja mahdollisesti myös muille.


Hallituksen suunnittelemat keinot 

Maan hallitus on tehnyt kariutuneen yhteiskuntasopimuksen jälkeen oikein ottaessaan vastuun työmarkkinamuutoksista, joilla tavoitellaan parempaa työllisyyttä ja koko väestön hyvinvointia. Hallituksen keinovalikoima on huomattavasti kapeampi kuin työmarkkinajärjestöillä olisi yhteiskuntasopimusneuvotteluissa ollut.  Yrittäjäsanomien uutinen kertoo tarkemmin hallituksen uudistussuunnitelmista. Tässä Suomen Yrittäjien kanta hallituksen muutosesityksiin.


Hallituksen suunnitelmat eivät estä sopimasta paremmin

Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, hallituksen suunnitelmat eivät estä sitä, että niillä työpaikoilla, joilla menee hyvin, voidaan sopia korvauksista ja työehdoista työntekijän näkökulmasta paremmin kuin hallitus esittää. Yrittäjäsanomien uutinen sopimismahdollisuuksista kertoo lisää.

Palkansaajajärjestöt ovat tuomassa vielä omia esityksiään kilpailukyvyn parantamiseksi.