Etusivu > Suomen Yrittajat > Palkittuja Yrittajia > Maakunnalliset Palkitut

Etsi

Frantsilan Yrttitila


Pirkanmaan maakunnallinen Yrittäjäpalkinto 2004: Frantsilan Yrittitila


Pioneerista johtavaksi luomuyrttien viljelijäksi

Virpi Raipala-Cormier ja hänen puolisonsa Jim Cormier aloittivat vuonna 1981 yrttien luonnonmukaisen viljelyn Virpin mummun vanhalla maatilalla, Frantsilan pelloilla, joita suku on viljellyt 1700-luvulta lähtien.

He aloittivat ensimmäisenä yksityistilana Suomessa yrttien viljelyn avomaalla. Nyttemmin tila on Suomen johtava luomukasvatettujen yrttien viljelijä sekä yrttivalmisteiden tuottaja. Monia lajeja on tuotu myös Jim Cormierin kotiseuduilta Amerikan preerioilta.

Virpillä on ollut 15-vuotiaasta alkaen oma maustekasvitarha. Frantsilan yrttitilalla Virpi on päässyt viljelemään paitsi hienoja suomalaisia yrttejä myös ajatuksiaan, jotka ovat itäneet ja kantaneet hedelmää Frantsilan ulkopuolellakin.

Frantsilan Luomuyrttitilan pääpaino on kotimaisten luomutuotettujen yrttien viljely, jalostus ja markkinointi. Yrttituotteita, joita on yli 200, löytyy luontaistuotekaupoista, ja apteekkien luontaistuotehyllyistä kautta maan. Lisäksi monet kylpylät ja luontais-hoitajat käyttävät hoidoissaan Frantsilan tuotteita. Tuotevalmistuksen lisäksi Frantsila tarjoaa elämyksiä matkailijoille Frantsilan Kehäkukan välityksellä. Täydentävien hoitomuotojen kouluttajana Frantsilan Kurssikeskus on toiminut jo vuodesta 1983.

Frantsilan yrttiviljely on vuosien varrella kasvanut ja monipuolistunut. Mukaan on tullut sopimusviljelijöitä ympäri Suomea. Kaikki sopimusviljelijät ovat sitoutuneet luomutuotantoon. Viljelyn lisäksi raaka-aineita kerätään myös luonnosta. Yritys työllistää suoraan 6 henkilöä ja välillisesti 20-30. Virpi Raipala-Cormier valittiin Hämeenkyrön Vuoden Yrittäjäksi vuonna 1989.

Palkitsemisen perusteita

Frantsilan Yrttitila on yrittäjien itsensä perustama ja kehittämä. Yritys on saavuttanut valtakunnallista ja jopa kansainvälistä tunnettuutta sekä onnistunut kehittämään toimintaansa verkottamalla muita alan yrittäjiä yhteen. Yrittäjä on kouluttanut ja valmentanut monia alalle henkilöitä, jotka nyt myös toimivat itsenäisinä yrittäjinä.


- Pirkanmaan Yrittäjien tiedote 8.10.2004