Etusivu > Suomen Yrittajat > Palkittuja Yrittajia > Valtakunnalliset Palkitut

Etsi

Emergency banner

Vahterus Oy

Vahterus Oy

 
 
Kuvat Esa Siltaloppi    

Energian siirtoa lämmön muutoksilla

Nesteessä olevat lämpötilan erot johtavat lämmön siirtymisiin, jolloin energia siirtyy lämpönä lämpimästä kylmään.

Tähän oivallukseen perustuu Vahterus Oy:n toiminta. ”Pyykkilauta”-virtaus tekee lämmön siirtymisen vieläkin tehokkaammaksi. Yritys hyödyntää ilmiötä ja liikuttaa lämpöä tehokkaasti levylämmönsiirtimillä, kuten lauhduttimilla, höyrystimillä ja erilaisilla kaasusiirtimillä. Yrityksen valmistamat tuotteet lähtevät Uudenkaupungin Kalannista kansainvälisiin käyttökohteisiin: energia-, kylmä- ja prosessikemian sovelluksiin. Vahterus Oy:n levylämmönsiirtimiä käytetään jalostamoissa, jääradoilla, teollisuuskylmävarastoissa, voimalaitoksissa ja öljynporauslautoilla.

Lämmön liikuttaminen tuottaa energistä kasvua, sillä lämpö siirtyy viisi kertaa tehokkaammin ”pyykkilaudalla” kuin tasaisella pinnalla. Pesu pyykkilaudallakin on tehokkaampaa, kun pinta-alaa on ryppyjen vuoksi kymmenen kertaa enemmän.

- Sata vuotta vanha pyykkilauta kertoo oivallisesti, mistä on kyse, Vahterus Oy:n toimitusjohtaja Mauri Kontu pelkistää.

Kalannissa teräs ja titaani taipuvat lieriöiksi. Siirtimien päädyt sorvataan kestämään kovaa painetta, ja pyykkilaudan näköisiä teräslevyjä pinotaan kuoren sisään.

Vahterus Oy oli kestävää tulevaisuutta rakentava yritys jo ennen kuin ympäristökysymykset nousivat keskusteluun. Yhtiön tuotteilla parannetaan teollisuuden prosessien energiatehokkuutta. Perinteisten saastuttavien kylmäaineiden, freonien, sijaan Vahterus Oy:n tuotteissa käytetään ympäristöystävällistä hiilidioksidia ja ammoniakkia. Ulkomaankauppaa on käyty perustamisesta lähtien.

– Alussa ei tunnettu kansainvälistä kauppaa ja otimme riskejä, mutta onnistuimme. Luottamuksellisten asiakassuhteiden avulla opittiin uusia käyttöalueita ja kasvoimme.

Vahterus Oy haluaa olla edelläkävijä, ja uusien ideoiden löytyminen on keskeisin asia liiketoiminnassa.

- Eteläafrikkalaista kaivosta jäähdyttävät Vahteruksen maailman suurimmat lämmönvaihtimet, ja kotimaassa elintarviketeollisuuden jäteveden hukkalämmöllä pystytään tuottamaan energiansäästöjä, Kontu kertoo.

Kaksikymmentä vuotta sitten vanhan navetan tiloissa työskenteli kolme henkilöä ja liikevaihto oli 300 000 markkaa. Nyt liikevaihto on 16 miljoonaa euroa, työtiloja on 8 000 neliötä ja työntekijöitä 150. Huippuvuonna 2009 liikevaihto oli 25 miljoonaa euroa. Toimintaa ja toimituksia on kaikilla mantereilla, ja 90 prosenttia liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä asiakkailta.

– Uusikaupunki on hyvä paikka yrittää. EU on kotimarkkinamme ja lentorahdit kulkevat, sillä logistiikka toimii erinomaisesti. Aasian- ja Amerikan-viennin haasteena ovat kuuden viikon laivarahdit, Mauri Kontu pohtii.

Yrittäjäpariskunta Mauri ja Sinikka Kontun työhuoneet ovat vierekkäin puutalossa pellon laidalla. Pihapiirissä on tuotantotiloiksi entisöity meijeri, johon liiketoiminta siirtyi Vahteruksessa sijainneesta navetasta vuonna 1994. Talousjohtaja Sinikka Kontun työmoraali perustuu keskimatkan juoksijan sinnikkyyteen.

– Työ on mailerin hommaa, tarvitaan kestävyyttä, taktiikkaa ja kykyä pyrähdyksiin, Sinikka Kontu erittelee.

Sinikka Kontun os. Tyynelän nimissä on edelleen naisten 1500 metrin Suomen ennätys.

Hiljattain Vahterus Oy vietti 20-vuotisjuhlia entisöidyn meijerin juhlasalissa. Rakennuksessa on toiminut Kalannin suojeluskunta- ja nuorisoseurantalona. Talossa on yrityksen toimisto- ja neuvottelutiloja, ja rakennusta käyttävät henkilöstön lisäksi Kalannin sotaveteraanit.

Tekemisen meininki ja yhteishenki näkyy työnteossa, vaikka viime vuonna työntekijöiltä on vaadittu joustoa, sillä työkuormat olivat taantuman seurauksena epätasaisia.

– Meillä on jatkunut perustamisesta lähtien 19 vuoden kasvuputki. Viime vuonna liikevaihto laski, mutta nyt mennään taas kohti nousua. Uudenkaupungin autoteollisuus on opettanut Vakka-Suomea teolliseen tekemiseen. Autotehtaan positiivista merkitystä ei voi liikaa korostaa., Mauri Kontu toteaa.

 

Vahterus Oy
  

 

toimitusjohtaja:  Mauri Kontu
toimiala: lämmönsiirtimien valmistus
perustettu: 1990
liikevaihto: 16 milj. euroa
työntekijöitä: 150

   
  Pruukintie 7
23600 Kalanti
Puh +358 (0)2 840 70
Fax +358 (0)2 840 7299
www.vahterus.com
   

>> Lisää painotasoisia kuvia

>> Katso video vuoden 2010 Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon saajista

Lisätietoja:

toimitusjohtaja
Mauri Kontu
Vahterus Oy
p. 044 7427 010

tiedotuspäällikkö
Raija-Liisa Konkola
Suomen Yrittäjät
p. 050 500 3219

 

 

Vahterus Oy on vuoden 2010 Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon voittaja. Tutustu myös muihin voittajiin.