Etikettiohje
Etikettiohje merkin kantajalle
Suomen Yrittäjien merkkien suhde virallisiin kunniamerkkeihin
Kunniamerkillä tarkoitetaan sellaista merkkiä, jonka tasavallan presidentti myöntää tai joka myönnetään hänen nimissään tai muuten valtiovallan puolesta. Tähän ryhmään kuuluvat myös sotien muistomitalit, sotien muistoristit ja eräät rauhanaikaiset sotilasansioista saadut ansiomerkit.
Merkkien kiinnittäminen ja kantaminen
- Yrittäjäjuhlissa kannetaan yhtä eli arvokkainta merkkiä. Jos kuitenkin henkilöllä on yrittäjäristi tai ansioristi sekä järjestöansiomerkki, hän voi kantaa molempia. Smokin kanssa käytetään yrittäjäristin smokkimerkkiä (tilattavissa erikseen).
- Naiset voivat aina kantaa joko varsinaista yrittäjäristiä tai sen pienoisristiä (smokkimerkkiä) riippumatta siitä, mitä käyttötapaa miehet noudattavat.
- Yrittäjäristin ja ansioristin kiinnityskohta on rintataskun yläpuoli siten, että taskun käänne peittyy, ja naisten puvussa vastaava kohta. Taskunenäliinaa ei käytetä.
- Yrittäjäristin suurristi kiinnitetään riipukkeellaan solmion päälle siten, että nauha kulkee paidan kauluksen sisäpuolella. • Juhlassa suositeltavaa on pukeutua tummaan pukuun ja naisen vastaavalla tavalla.
- Arkikäyttöön tarkoitettu yrittäjäristin rintamerkki kiinnitetään miehen takin vasempaan käänteeseen ja naisen puvun vastaavaan kohtaan.
- Järjestöansiomerkki kiinnitetään puvun takin vasempaan käänteeseen ja naisen puvun vastaavaan kohtaan.
Yleisohje tilaisuuden kutsusta
Jakotilaisuus ja merkkien kiinnittäminen
Suomen Yrittäjien yrittäjäristien, ansioristien ja järjestöansiomerkkien jakaminen on aina juhlallinen tilaisuus tapahtuupa se erikseen tai osana muuta tilaisuutta. Jakajana voi olla keskusjärjestön tai anojayhteisön edustaja, anojayrityksestä hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja.
Kiitospuhe
Jakotilaisuudessa yksi saajista kiittää kaikkien merkin saajien puolesta. Jos on jaettu yrittäjäristin suurristi, sen saaja esittää kiitoksen kaikkien puolesta. Muussa tapauksessa kiittää arvokkaimman merkin saanut, tai jos heitä on useita, kiittää iältään vanhin.
Kiitospuhe on lyhyt. Se kohdistetaan myöntäjään eli keskusjärjestöön ja sisältää toteamuksen merkin saaneiden pyrkimyksestä edistää omassa työssään yksityistä yritystoimintaa.
Mikäli merkinsaajia on enemmän kuin yksi, he jäävät paikoilleen, kunnes kaikki merkit on luovutettu, jakaja onnitellut kaikkia saajia ja kiitospuhe pidetty