Tutkimus

Pk-yritysten suhdanne- ja rahoitustilanne

1.1.0.2008

JOHDANTO JA YHTEENVETO

Suomen Yrittäjät teki suhdanne- ja rahoitustilannetta luotaavan pikakyselyn lokakuussa (20.–22.10.) 2008. Kysely lähetettiin 14 000 satunnaisesti poimitulle Suomen Yrittäjien jäsenyritykselle. Kyselyyn vastasi noin 2 800 yrityksen edustajat. Vastaajien rakenne vastaa hyvin Suomen pk-yritysrakennetta sekä samalla Suomen Yrittäjien ja Finnvera Oyj:n tekemän Pk-yritysbarometrin vastaajien rakennetta.

Vastaajajoukon näkemyksiä voi verrata hyvin edellä kuvatun perusteella kevään ja syksyn Pk-yritysbarometrin tuloksiin. Viesti on selvä: suhdannenäkemys on heikentynyt edelleen selvästi syksyn Pk-yritysbarometristakin. Heikkeneminen on ollut yleisesti ottaen samaa tasoa kuin kevään (kerätty tammikuussa) ja syksyn (kerätty heinä-elokuussa) Pk-yritysbarometrien välillä. Suhdanneodotukset eivät ole olleet näin alhaalla sitten vuosien 1990–1993.

Pk-yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet edelleen selvästi syksyn aikana. Saldoluku on nyt -12, kun syksyn Pk-yritysbarometrissa saldoluku oli vielä +6. Edellisen kerran saldoluku oli negatiivinen vuosina 1990–1993 Pk-yritysbarometrissa. Kuitenkin pk-yrityksistä 54 prosenttia odottaa suhdanteiden pysyvän sunnilleen ennallaan oman yrityksensä kannalta. Vastaajista 29 prosenttia ennakoi yleisen suhdanteen heikkenevän merkittävämmin.

Pk-yritysten liikevaihto-odotukset ovat laskeneet selvästi. Saldoluku on alentunut 18 yksikköä. Saldoluku on +18 oltuaan +36 keskimäärin. Vastaajista 42 prosenttia odottaa yrityksensä liikevaihdon olevan korkeampi vuoden päästä ja 24 prosenttia uskoo tämän olevan matalampi.

Yritysten investointiodotukset ovat heikentyneet edelleen. Saldoluku -20 on laskenut 22 yksiköllä. Se on selkeästi alle keskimääräisen, +11, saldoluvun. Erityisesti ennallaan säilymistä odottavien osuus on laskenut (27 prosenttiyksikköä), kun taas laskua ennakoivien osuus on noussut vastaavasti.

Pk-yrityksistä 20 prosenttia uskoo lisäävänsä henkilöstöään seuraavan vuoden aikana. Vastaajista 23 prosenttia ennakoi henkilöstön vähenemistä. Saldoluku, -3, on laskenut 11 yksikköä syksyn Pk-yritysbarometrista henkilöstön laskuun uskovien osuuden noustua 15 prosenttiyksikköä. Saldoluku on ollut keskimäärin +18. Vastaajista 57 prosenttia odottaa henkilöstömäärän säilyvän ennallaan.

Seuraavan vuoden aikana ulkoista rahoitusta aikoo hankkia 20 prosenttia pk-yrityksistä. Yrityksistä 32 prosenttia on ottanut ulkoista rahoitusta viimeisen vuoden aikana. Ulkoista rahoitusta viimeisen vuoden aikana ottaneista reilu puolet on havainnut kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden muutosten vaikutuksia omassa rahoituksessaan. Vaikutuksia havainneista 69 prosentin mukaan rahoituksen hinnan marginaali on noussut. Vakuusvaatimukset ovat kiristyneet 34 prosentin mukaan ja rahoituksen yleinen saatavuus on heikentynyt 24 prosentin mukaan. Syksyn Pk-yritysbarometriin verrattuna näyttäisi erityisesti rahoituksen saatavuus heikentyneen, mutta myös vakuusvaatimukset näyttäisivät kiristyneen.

Pk-yrityksistä noin puolella on lainaa rahoituslaitoksista. Lainarahoitusta omaavista pk-yrityksistä 14 prosenttia ilmoittaa, että jokin rahoituksen lähteistä eli ts. pankeista on ilmoittanut yksipuolisesti marginaalien nostosta viime kuukausien aikana.

Raportin on laatinut Harri Hietala

>> Tutkimus: Pk-yritysten suhdanne- ja rahoitustilanne

>> Suhdannetilanne (pdf)


Lisätietoja:

Suomen Yrittäjät
ekonomisti Harri Hietala, p. (09) 2292 2845,
harri.hietala@yrittajat.fi