Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tävlingen Våga vara företagsam är avgjord - Många österbottniska UF-företag i final

Under vintern och våren har närmare 400 UF-företag och över1 000 unga företagare tävlat i digitala och regionala semifinaler runtom i Finland. Den nationella tävlingen Våga vara företagsam, som ordnas av den ideella föreningen Ung Företagsamhet, kulminerade i en två dagar lång final. Priserna delades ut under en virtuell prisutdelning torsdagen 22.4.

Huvudpriserna i Finlands största tävling i företagsamhet för ungdomar gick till Jyväskylä och Helsingfors.

Vinnaren i tävlingskategorin för grundskolan och andra stadiet var DiscRelease NY från Mankolan koulu i Jyväskylä. Företaget säljer och köper använda frisbeegolfdiscar.

Högskolornas vinst kammades hem av Get Lost Adventure JA från yrkeshögskolan Humak i Helsingfors, som erbjuder olika äventyrstjänster.  Båda företagen vann 1 000 euro och en biljett till Europamästerskapstävlingen i Litauen i juli 2021.

Five Fire från Pulpin koulu i Villmanstrand utsågs till årets miniföretag.  Företaget tillverkar tändrosor och tändspån av återvunna material och packar också produkterna i återvunnet material. Ung Företagsamhet rf:s Våga vara företagsam -final samlade nästan 70 innovativa företag som drivs av barn och unga.

Österbottniska företag i final

Bland finalisterna fanns flera österbottniska företag. Sweetbox NY, som drivs av studerande vid Vaasan lyseon lukio, tog hem priset för bästa reklamvideo. Domarnas motivering löd: "Företagets roliga och påhittiga video fastnar i minnet. En unik produkt marknadsförs på ett roligt sätt och fångar åskådarens intresse".

Queco UF, som består av merkonomstuderanden vid Vamia, fick ett hedersomnämnande i kategorin "Bästa försäljningstal". Företagaet presenterade ett kemikaliefritt diskpulver med  flyt. "En utmärkt tvåspråkig helhet med ett viktigt budskap”, skrev domarna i sin motivering.

Även Hampus Enlund och Benjamin Sundlins Design Lamp UF från Vamia i Vasa placerade sig bland de femton bästa UF-företagen i landet.

Årets UF-skolor är från Vasa och Norra Karelen 

Under detta exceptionella läsår vill Ung Företagsamhet rf komma ihåg och tacka de läroinrättningar som trots distansundervisning och andra begränsningar med framgång genomfört företagsamhetsfostran och Ett år som företagare -programmet.

I Vamia i Vasa ansvarar ett helt UF-lärarteam för företagsamhetsfostran, de har gjort ett långsiktigt och mångsidigt utvecklingsarbete och samverkat aktivt med det lokala näringslivet. Läroinrättningen jobbar utgående från studerandes behov och stöder sina studeranden. Utmaningarna med distansundervisningen har de klarat fint.

Riveria från Norra Karelen har trots undantagstillstånd marknadsfört Ett år som företagare i sin egen Asenne-studio. UF-företagarna har varit aktiva på läroinrättningens alla campus och samarbetet med UF:s regionkontor har börjat starkt.

Vasa är Årets Miniföretagarna -kommun

En kommun eller stad belönas årligen för att ha målinriktat befrämjat Miniföretagarna -programmets användning och som har stöttat lärare som använder programmet. I år gick priset till Vasa stad.

Alla Vasa svenskspråkiga skolor har tagit i bruk Miniföretagarna -programmet från hösten 2020. Lärarna fortbildades i att använda programmet i samarbete med Ung Företagsamhet rf. ”Miniföretagarna är något som barnen verkligen tycker om och Miniföretagarna är en del av vår läroplan. Barnen har all orsak att vara stolta över sina affärsidéer och över det som de lärt sig”, glädjer sig Inger Nabb från Vikinga skola i Vasa.

President Niinistö gratulerade alla deltagare i Ett år som företagare -programmet

Republikens president Sauli Niinistö skickade en videohälsning till ungdomarna under finalevenemangets öppningsdag. I videon uppmuntrar han ungdomarna och betonar att företagande kräver beslutsamhet, engagemang och flit, men att det i bästa fall är frihet att förverkliga sig själv. ”I företagande som på andra livsområden är det bra att ha ett öppet sinne och vilja att lära sig nytt. Det lönar sig att lita på sig själv. Och om man inte kan genast, kan man lära sig.”

President Niinistö sa sig följa ungdomarna med glädje. ”Jag gratulerar er alla som deltagit i Ett år som företagare -programmet. Bara det att ni är med betyder att ni har uppnått mycket. Er företagandeupplevelse som pågått under ett läsår når nu sin avslutande höjdpunkt. Den här erfarenheten kommer ni otvivelaktigt att ha nytta av även i framtiden.”

Presidenten ville också tacka Ung Företagsamhet rf: ”Jag tackar er föreningen Ung Företagsamhet för ert viktiga arbete. Ni har som mål att ge alla barn och unga i Finland möjlighet att lära sig företagande.” Niinistö talade med fem tävlande företag genom att besöka dem vid deras virtuella mässmontrar under onsdagen. Företagarna presenterade entusiastiskt bl.a. vedställningar i trä, hur man tillverkar hemlagad glass, miljövänligt diskmedel, jazz och trädrosetter tillverkade av masurbjörk.