Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Ehdokkaat tarvitsevat tukea

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n puheenjohtaja Ann Selin kertoi syksyllä, että heidän liittonsa panostaa vaaleihin enemmän kuin koskaan. Erityisesti tukea saavat vasemmiston ehdokkaat.

Ammattiliitot ovat perinteisesti tukeneet merkittävällä tavalla heitä lähellä olevia puolueita ja poliitikkoja. Jotkut antavat rahaa ehdolle oleville omille jäsenilleen. Jotkut tukevat laajemmin ehdokkaita, joiden linja on liittojen mieleen.

Vaalien lähestyessä myös Suomen Yrittäjiin on tullut paljon kysymyksiä ehdokkailta vaalituesta. On pyydetty erityisesti ostamaan lippuja ehdokkaiden varainkeruutilaisuuksiin.

Olen joutunut vastaamaan kaikille kieltävästi, sillä Suomen Yrittäjissä on tehty periaatepäätös siitä, että keskusjärjestö ei anna vaalitukea. Olemme lähteneet siitä, että annamme puhujia tilaisuuksiin ja apua kampanjoiden sisältöön, mutta emme rahaa.

Itsekin olen lupautunut seminaareihin puhujaksi. Järjestämme myös eri puolilla maata tilaisuuksia, joihin kutsumme eri puolueiden ehdokkaita. Näin tarjoamme näkyvyyttä, joka on ehdokkaille välttämätön asia.

Linjaukseemme on kolme syytä: Ensiksi on vaikea valita tasapuolisesti ehdokkaita, joita tukea. Toiseksi keräämme rahoituksen toimintaamme jäseniltämme, emmekä kerää sitä vaalirahoituksen antamiseen. Kolmanneksi Suomen Yrittäjillä ei ole satojen miljoonien varallisuutta, kuten monilla muilla järjestöillä tai liitoilla.

Myönnän, että vastaan on tullut paljon kysyjiä, joita olisimme mieluusti tukeneet. Moni ehdokas ymmärtää yrittäjyyden merkityksen ja on tehnyt paljon yrittäjien hyväksi.

Olemme sanoneet, että kannattaa kysyä suoraan rahoitusta yrityksiltä ja yrittäjiltä. He osaavat arvioida, keitä he haluavat tukea.

Kannustan yrittäjiä ja yrityksiä antamaan vaalirahoitusta, jos siihen on mahdollisuuksia. Kannustan antamaan sitä joko sellaisille puolueille tai ehdokkaille, joita kohtaan tuntee luottamusta ja jotka uskaltavat uudistaa suomalaista yhteiskuntaa niin, että se olisi yhä parempi paikka yrittää.

On tärkeää muistaa kansanvallan merkitys. Se on vapaan yhteiskunnan lähtökohta.

Kansanvalta ei toimi ilman ehdokkaita. Siksi ehdokas on kansanvallan ritari. Ehdokkaan on kuitenkaan vaikea toimia, jos hänellä ei ole aktiivista tukiryhmää tai vaalibudjettia, koska kampanjointi maksaa. Siksi ehdokasta tukeva vaalityöntekijä ja rahoittaja on tärkeä kansanvallan vahvistaja.

On myös olennaista – niin ehdokkaalle kuin rahoittajalle – olla perillä vaalirahoituksen pelisäännöistä ja noudattaa niitä. Kun toimii sääntöjen mukaan, välttää turhat kohut.


Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Mikael Pentikäinen

Kirjoittaja on Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja.