Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Miksi tärkeä vaali ei sytytä?

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 15.5. Varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntai 26.5., mutta yleinen ilmapiiri asian ympärillä on aika vaisu. Ei innosta, ei nappaa. 

Se on sääli, sillä europarlamenttivaalit ovat tärkeät ja monella toimialalla jopa tärkeämmät kuin kotimaan eduskuntavaalit. Ehkä 24 vuoden jälkeen kansalaiset eivät oikein vieläkään hahmota, kuinka paljon sääntelyä ja linjauksia EU:sta tulee. Koko EU tuntuu kaukaiselta, ja EU:nkin puolelta on myönnetty, etteivät sen eri tahot ole onnistuneet viestimään tavoitteistaan ja saavutuksistaan europarlamentissa selkeästi. 

EU on tuonut etuja

EU on tuonut monia etuja, kuten mahdollisuuden opiskella ja asua ulkomailla helpommin sekä yhteiset kotimarkkinat ja säännöt. Roaming-maksut ovat poistuneet, ja tutkimus- ja kehityshankkeet ovat avanneet suomalaisyrityksille ovia uusille markkinoille ja rahoittajiin. Nämä ovat kuitenkin itsestäänselvyyksiä ja enemmän meteliä syntyy kaikesta siitä, mikä EU:ssa mättää. 

Kannattaako EU-vaaleissa äänestää?

Yksi syy äänestysinnon uupumiseen saattaa johtua siitä, että Suomi on pieni maa, eikä perusäänestäjä koe, että hänen äänellään tai äänestämällään mepillä ole juurikaan painoarvoa.  

Suomesta Brysseliin lähtee 13 tai 14 meppiä riippuen Ison-Britannian jäsenyyden kestosta. Vähäisestä lukumäärästä johtuen on sitäkin tärkeämpää äänestää Euroopan Parlamenttiin sellaiset edustajat, jotka osaavat verkostoitua ja luoda suhteita, tehdä yhteistyötä ja vaikuttaa. Kokemus ja näkemys painaa. 

Luvassa vaativa vaalikausi

Silti puolueiden vaalityö on hämmentävän kasvotonta. Vaalitentit ja -paneelit jäävät ylätasolle ja suuriin linjoihin. Ehdolle asettuvat ehdokkaat, jotka on juuri valittu eduskuntaan. Mitä työtä he aikovat oikeastaan tehdä? 

On ymmärrettävää, että puolueiden paukut paloivat eduskuntavaalien työssä, mutta tuleva kausi tulee olemaan Euroopan parlamentissa vaativa. Sitä työtä ei pidä hoitaa puolivillaisesti. Äänestäjienkään ei pidä jäädä nukkuvien puolueeseen, mutta äänestäjä tarvitsee kunnollisia perusteita päätöksensä tueksi sekä kasvot vaaliohjelmien toteuttajiksi! 

 

Elina Hakola
toimittaja, sisällöntuottaja
Suomen Yrittäjät

 

Katso tästä, ketkä Suomen Yrittäjien jäsenyrittäjät ovat ehdolla eurovaaleissa. 

Katso kaikki eurovaalien yrittäjäehdokkaat tästä

Tutustu Suomen Yrittäjien eurovaaliohjelmaan tästä

Suomen Yrittäjät järjestää eurovaalitentin kunnallisjohdon seminaarissa Lappeenrannassa 15.5. 

 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Elina Hakola

Kirjoittaja on Yrittäjämedioiden toimittaja ja sisällöntuottaja.