Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Venäjällä hyviä mahdollisuuksia suomalaisyrityksille 

Venäjällä on hyviä menestymisen mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Suomalaisuus on kova juttu Pietarin alueella. Suomalaiseen laatuun luotetaan. Koska Venäjällä on paljon tuoteväärennöksiä, siellä arvostetaan esimerkiksi sitä, että suomalaistuotteiden tuoteselostukset pitävät paikkansa. 

Suomen Yrittäjien kansainvälisyysvaliokunta kävi tutustumassa Pietarin liiketoimintamahdollisuuksiin. Iloksemme saimme huomata, että suomalaiset pärjäävät Venäjällä ihan mukavasti.   

Venäjä on Suomelle tärkeä kauppakumppani, kolmanneksi tärkein, kun vienti ja tuonti lasketaan yhteen. Tärkeimmät vientituotteet ovat koneet ja laitteet, kemikaalit sekä puu- ja paperituotteet. Suurin osa tuonnista on raaka-aineita.  

Luoteis-Venäjällä on suomalaisten suurin elinkeinoelämän keskittymä maamme rajojen ulkopuolella. Venäjällä toimii noin 400 suomalaista yritystä, niistä valtaosa Pietarin kaupungin ja Leningradin alueella. 

Markkinamahdollisuudet Venäjällä  

Kuva Venäjän markkinoista on Suomessa varsin synkkä. Kuitenkin on satoja suomalaisia yrityksiä, jotka tekevät Venäjällä hyvää tulosta. Venäjän talous on kohtuullisen hyvässä kunnossa ja talouskasvu 1,5 prosentin luokkaa. Pakotteiden piirissä on vain 5 prosenttia Suomen Venäjän-viennistä. Ympäristöasiat, teolliset investoinnit ja digitalisaatio avaavat uusia mahdollisuuksia. 

Uudistumistarve on suuri useimmilla sektorilla. Venäjällä kone- ja laitekanta on vanhentunutta ja sitä halutaan uudistaa. Tuotantoa pitäisi tehostaa. Ostetaan ulkomaalaisia laitteita aina, kun se on mahdollista.  

Kierrätys, ympäristöteknologia ja jätteenkäsittely ovat nousevia aloja. Noin 200 uutta jätteenkäsittelylaitosta tarvitaan vuoteen 2024 mennessä. Tähän jättimäiseen hankkeeseen tarvitaan paljon sellaista osaamista ja laitteita, jota meillä on tarjota. Venäjällä on ympäristötietoinen nuoriso, joka asettaa paineita puhtaamman luonnon puolesta.  

Asumisolojen kehittäminen on Venäjällä fokuksessa. Venäjällä kerrostalo toimii kuin päällekkäin asetetut omakotitalot: omasta asunnosta pidetään huolta mutta rakennuksesta ei juuri välitä kukaan. Rakentamiseen ja kiinteistöhallintaan liittyvistä palveluista on kysyntää.     

Venäjällä sijaitsee viidennes maailman metsävaroista. Puun jalostusastetta pyritään nostamaan, ja koko arvoketju on kehityksen kohteena. Tuotantoketjua pitää kehittää, metsä ja työstökoneista on kysyntää. Samaa pätee maatalouteen. Metsäteollisuuden alihankinta tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Ulkomaalaista osaamista tarvitaan osaamista alkutuotannosta jalostettuihin elintarvikkeisiin. 

Käytännön neuvoja Venäjän markkinoille  

Pietarin-vierailun aikana saimme suomalaisilta yrittäjiltä hyviä neuvoja siitä, miten Venäjällä kannattaa toimia ja miten siellä pärjää.  

  1. Ensinnäkin kotipesän pitää olla kunnossa, kun Venäjälle lähtee. Venäjällä tulee yllätyksiä ja sijoituksia saatetaan menettää. 
  2. Sopimukset kannattaa lukea erittäin tarkkaan. Varmista, ettei allekirjoitettavaan paperiin ole tehty mitään muutoksia. 
  3. Suomalainen sopivan rento, ei-hierarkkinen johtamistapa toimii myös Venäjällä. Työyhteisö on tärkeä, koska työpaikoilla vietetään paljon aikaa. Henkilökunnan rekrytoinnissa on omat haasteensa.  
  4. Ulkomaalaista johtajaa suositellaan, jos perustaa yrityksen Venäjälle. Pääjohtajalla on suuret valtaoikeudet. Ulkomaalaisia on huijattu esim. niin että yhtiön sisälle on perustettu samanniminen yritys, jonne on ohjattu yrityksen tuloja.   
  5. Maksuliikenteessä on omat haasteensa. Monen suomalaisen pk-yrityksen maksuliikennepankkina ja myös rahoittajana ovat Nordea, SEB sekä muutamia muita pankkeja.    

Apua Venäjän-markkinoille on tarjolla

Jos Venäjä kiinnostaa, niin suomalaisia palvelee erinomainen verkosto julkisrahoitteisia tahoja ja yksityisiä yrityksiä. Team Finland -verkostoon kuuluvat ulkoministeriö, Suomalais-Venäläinen kauppakamari sekä Finnvera. Julkiset ja yksityiset palvelut täydentävät toisiaan.  

Venäjällä tarvitaan referenssejä ja ovenavaajia. Suomi-talo Pietarissa sekä Pietarin pääkonsulaatti ovat tärkeitä suomalaisten tapaamispaikkoja.    

Nykyisten Venäjän-konkareiden lisäksi vientiyrityksissä on ihan uusia yrityksiä. Yleensä silloin omistajilla on pitkä kokemus liiketoiminnasta Venäjällä. He tuntevat markkinat ja toimintatavat entuudestaan. Uusien yritysten joukossa on myös ihan pieniä muutaman henkilön yrityksiä.  

Haasteita riittää 

Venäjän kaupan barometri tehdään kaksi kertaa vuodessa. Sen mukaan liiketoimintaa Venäjällä harjoittavien suomalaisyritysten mukaan kaupan suurimmat ongelmat ovat ruplan kurssi, poliittinen tilanne, riskit ja pakotteet sekä talouden epävakaisuus ja vähäinen kysyntä. 

Yritykset, jotka toimivat ja ovat toimineet Venäjällä jo pidempään tietävät, että Venäjällä liiketoimintaympäristö on aaltoileva. Kriisejä tulee ja menee.  Nyt sinnikkyys palkitaan, koska monen maan yritykset ovat geopoliittisissa paineissa jättäneet Venäjän markkinat.   

Venäjän talouspolitiikan tavoitteissa korostuu omavaraisuus ja turvallisuus. Tämä aiheuttaa epävarmuutta ulkomaalaisille yrityksille. Kun pyritään eroon ulkomaista toimijoista se tarkoittaa esimerkiksi kotimaisuusvaatimusten kiristymistä sekä tuonnin rajoittamista. Suomalaiset yritykset pyrkivät sopeutumaan tilanteeseen ja haluavat pysyä Venäjän markkinoilla.  

Vaikuttaa siltä, että Venäjällä toimiminen vaatii tällä hetkellä enemmän osaamista ja ymmärtämistä kuin koskaan aikaisemmin.  

 

Thomas Palmgren 
kansainvälisten asioiden päällikkö 
Suomen Yrittäjät 

Suomen Yrittäjien toimihenkilöt ja luottamushenkilöt kirjoittavat ajankohtaisista yrittäjyyteen ja järjestötoimintaan liittyvistä asioista.

Thomas Palmgren

kansainvälisten asioiden päällikkö 
Suomen Yrittäjät