Sök

Podcast

Vuoden yksinyrittäjä tekee 8-tuntista päivää, ei käytä rahaa markkinointiin ja elää pienillä kuluilla: "Työmäärällä kehuminen on typerää"

Yrittäjän Podcastin tuoreessa jaksossa kuullaan palkittua yksinyrittäjää Jaakko Marinia, joka kertoo olevansa monessa suhteessa onnellisessa tilanteessa.

Jaakko Marinin mukaan hänen on edelleen vaikea saada ihmiset ymmärtämään, mitä hän tekee työkseen. Marin palkittiin vuoden yksinyrittäjänä Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Lahdessa aikaisemmin tänä syksynä.

– Olen palvelujohtamisen konsultti ja valmentaja. Palvelullistaminen muuttaa koko ajan elämäämme ja toimintaamme, paitsi kuluttajien, myös teollisuuden eri sektorien. Esimerkiksi autoilu on muuttumassa niin, että yhä harvempi jatkossa omistaa auton vaan se tulee meille palveluna. Se on yksi esimerkki palvelullistamisesta. Siihen suuntaan maailma on koko ajan menossa, mutta tätä ei tunnuta vielä ymmärtävän Suomessa niin hyvin kuin pitäisi.

Kuuntele Marinin haastattelu Supla-palvelusta.

Hyviä esimerkkejä suomalaisista palvelullistamisen onnistujista ovat Marinin mukaan muun muassa Kone ja Wolt.

Marin on alallaan kysytty konsultti. Hän on päihittänyt tarjouskilpailuissa useaan otteeseen isoja palvelujohtamiseen erikoistuneita konsulttitoimistoja.

Yksinyrittäjyys on ollut Marinille strateginen valinta alusta alkaen.

– Valintaani tosin koetellaan koko ajan. Tulee paljon pyyntöjä, että pääsisikö minulle töihin. Siinä on kaksi ongelmaa. En voi ottaa kokemattomia konsultteja, koska asiakkaat ovat Suomen suurimpia yrityksiä. Toisaalta kokeneet konsultit ovat enimmäkseen töissä kansainvälisissä konsulttijäteissä, eivätkä ihan helposti ole sieltä lähdössä pienempään yritykseen.

– Tykkään työskennellä yksin enkä pidä esimiestyöstä. Haluan keskittyä 100-prosenttisesti substanssiin. Yllätys on ollut se, miksi kaikki on onnistunut niin hyvin, hän jatkaa.

Marin pitää vahvuutenaan monipuolista koulutustaustaa.

– Olen lukenut tietojenkäsittelytieteitä pääaineena ja kauppatieteitä sivuaineena. On paljon it-asiantuntijoita ja kauppatieteen maistereita, mutta vähän sellaisia, jotka ymmärtävät kumpaakin.

Marin kertoo podcast-jaksossa, ettei käytä rahaa markkinointiin, ei juurikaan näy sosiaalisen median kanavissa eikä kirjoita blogia.

– En tarvitse edes toimistoa. Minulla ei käytännössä ole kiinteitä kustannuksia. Käyn asiakkaiden luona ja välillä teen töitä kotona.

Työpäivänsä palkittu yrittäjä pitää enintään kahdeksan tunnin pituisena.

– En ole koskaan ymmärtänyt, että ihmiset kehuvat 16-tuntisilla työpäivillä. Minun mielestäni se on typerää.

Kuuntele koko jakso Supla-palvelusta. Yrittäjän Podcastin aikaisempiin jaksoihin pääset käsiksi myös täältä.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi