Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Kuntosaliyrittäjä toivoo, että jos Avi sulkee tilat, korvausmenettely on mietitty samoin kuin ravintoloille – Oikeasuhtaisuus epäilyttää

Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa 8. maaliskuuta alkavasta kolmen viikon sulkutilasta. Rajoitustoimet keskittyvät alkuvaiheessa ravintoloihin ja oppilaitoksiin. Aluehallintovirasto (Avi) puolestaan on julkistanut määräyksiä, jotka vaikuttavat esimerkiksi kuntosaleihin ja kauppoihin Helsingissä ja Uudellamaalla.

Aluehallintovirasto tiedotti keskiviikkona toimenpiteistä, joita sillä on oikeus tehdä alueen tautitilanteen mukaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella on lisäksi voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston 19.2.2021 antama määräys kokoontumisrajoituksista: alueella on sallittua järjestää enintään kuuden hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Hus-alueen toimijoita velvoitetaan varmistamaan yleisölle avoimissa ja rajatun asiakas- ja osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa, että henkilöiden väliset lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää. Velvoite koskee myös yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Päätös on tartuntatautilaki 58 D:n mukainen.

Ravintoloiden rajoituksista päättää valtioneuvosto ja siitä voi lukea lisää tästä.

Oikeasuhtaisuus-väite hämmentää

Avin päätös koskee toimijoiden sisätiloja, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun, sekä rajattuja ulkotiloja, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaan tai osallistujan oleskeluun.

Sipoolainen kuntosaliyrittäjä Anton Isaksson odottaa Avin mahdollisia ohjeistuksia mietteliäänä.

– Hallituksen tiedotustilaisuuden perusteella kuntosalien toiminta ei muutu, mutta ryhmäliikuntaa tarjoavien toimijoiden kannattaa siirtää tunnit online-muotoon, kuten suurimalla osalla varmasti jo on.  Jos Avi päättää sulkea kuntosalit, toivottavasti samalla on suunnitelma korvausmenettelystä samalla tavalla kuin ravintoloillekin, Isaksson sanoo.

Hänen korvaansa särähti hallitusviisikon viesti toimenpiteiden oikeasuhtaisuudesta.

– Kuntosaleilta ei ole tietojen mukaan lähtenyt virusketjuja liikkeelle. Meilläkin oli altistus, mutta ketju ei tietääksemme ole levinnyt siitä, Isaksson sanoo.

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen mukaan kuntosalien omavalvonta on toiminut. Mediassa uutisoidussa Jyväskylän tapauksessa kyse oli seuraomisteisesta, valvomattomasta punttisalista.

Saatuaan tiedon yhdestä altistumisesta, Sipoon Syke sai tartuntayksiköltä ohjeet soittaa kaikille tietyllä aikavälillä salilla olleille ja kehottaa heitä seuraamaan tilannetta ja käymään testissä.

Suunnitelmat paperille

Avi edellyttää toimijoita noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita yleisölle avoimissa tai rajatus asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetuissa tiloissa ilman erillistä määräystä. Tilassa olevien asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden väliset lähikontaktit täytyy pystyä tosiasiallisesti välttämään. Lähikontaktilla tarkoitetaan oleskelua samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan.

Toimijoiden täytyy tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse. Jos toimintaa ei ole mahdollista järjestää lain edellyttämällä tavalla, tiloja ei voi käyttää.

Isakssonin Sipoon Syke on alusta asti tarjonnut käsidesiä ja desinfiointiainetta käyttäjille ja suosittelee kasvomaskin käyttöä salille tultaessa ja lähdettäessä. Nyt kuntosalilla on kestopinnoitettu kaikki pinnat aineella, joka hajottaa pinnoilta virukset. 

– Olemme myös laatineet kirjallisen suunnitelman siitä, miten estämme lähikontaktit ja miten pystymme kaikin puolin toimimaan lain edellyttämällä tavalla. Olemme huomannet, että yhä useampi käyttää kasvomaskia myös treenatessaan, Isaksson kertoo.

Aluehallintovirasto jatkaa Hus-alueen rajoitusten kokonaisuuden arviointia. Tartuntatautilain uusi pykälä 58 g mahdollistaisi myös alueen asiakas- ja toimitilojen väliaikaisen sulkemisen enintään kahdeksi viikoksi, jos se on epidemiatilanteen vuoksi välttämätöntä. Myös yksittäinen kunta voi tehdä sulkemispäätöksen omalla alueellaan.

Lue myös Kuntosaliyrittäjän konkurssi sujui mallikelpoisesti – "Kaikille jäi lopulta hyvä mieli"

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi