Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Uusia rajoituksia luvassa – Hallituksen "kädenojennus" ei helpota ravintolayrittäjän tuskaa: "Suoraan sanottuna syvältä"

Hallitus kertoo lähiaikoina uusista rajoituksista, jotka astuvat voimaan ravintolasulun päättyessä. Ravintolayrittäjän mielestä sulku voisi mieluummin jatkua, jos ravintoloille ei sallita liiketoiminnan edellytyksiä.

Ravintoloiden täyssulku päättyy sunnuntaina 18. huhtikuuta. Sen jälkeen luvassa on kuitenkin uusia rajoituksia ravintolatoiminnalle. Vielä vahvistamattomien tietojen mukaan hallitus on määräämässä päivitettyjä rajoituksia pahimmille epidemia-alueille. Tämä merkitsisi, että tiukimmillaan anniskelu päättyisi kello 17.

STT:n tietojen mukaan hallituksen lähtökohtana on, että ruokaravintolat saavat olla auki hieman myöhempään kuin alkoholitarjoiluun keskittyneet ravintolat. YLE sen sijaan kertoo omiin lähteisiinsä viitaten, että Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa anniskeluravintolat sulkisivat ovensa kello 18. Ruokaravintolat voisivat kuitenkin olla auki tunnin pidempään iltaseitsemään asti. Alkoholin tarjoilu loppuisi sekä anniskelu- että ruokaravintoloissa viideltä iltapäivällä.

Kyseisten tiukempien rajoitusten maakuntia olisivat ainakin Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Kymenlaakso. Muutaman alueen, kuten Pirkanmaan, kohdalla odotetaan THL:n lausuntoa.

Tällä hetkellä ravintolat saavat pitää ovensa auki kuudessa maakunnassa: Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Näillä alueilla anniskelun on päätyttävä kello 22. Ravintolat sulkevat ovensa tuntia myöhemmin.

"Kannattavuuden raja 75 prosenttia asiakaspaikoista"

Ravintolakolmio-konsernin ravintoloitsija Joonas Keskinen ei näe hallituksen kaavailemissa rajoituksissa mieltä ravintolaliiketoiminnan kannalta. Yritys operoi Helsingissä kahtatoista ravintolaa.

– Tämä on ihan turhaa säätämistä. Näissä rajoituksissa ei ole ravintolaliiketoiminnan kannalta minkäänlaista järkeä. Esimerkiksi lounastajia on tällä hetkellä huomattavasti vähemmän etätyösuositusten takia, mutta ihmiset kuitenkin tekevät töitä. Kun he pääsevät töistä, ravintolat ovat kiinni.

Hallitus on alustavien tietojen perusteella määräämässä ruokaravintoloille 50 prosentin asiakaspaikkarajoituksen. Anniskeluun keskittyvät ravintolat saisivat ottaa sisään kolmasosan asiakaspaikkojen määrästä. 

– Olisi parempi jatkaa sulkua, jos ravintolat eivät kerran voi harjoittaa normaalia liiketoimintaa. Ruokaravintola tarvitsee kannattavaan toimintaan vähintään 75 prosenttia asiakaspaikoista ja anniskelun vähintään 20-21 asti. Tämä hallituksen armollinen vastaantulo tunnin anniskeluravintoloita pidemmällä aukioloajalla on suoraan sanottuna syvältä, Keskinen ärähtää.

Hän muistuttaa, että ruokaravintolat eivät ole missään vaiheessa olleet merkittäviä koronatartuntojen lähteitä.

– Tämänkin pohjalta rajoituksissa ei ole mieltä. Mieluummin sulun jatkaminen ja korvaukset yrityksille sen mukaisesti. Mutta korvausvastuusta hallitus taitaa nyt pestä kätensä näillä rajoituksilla.

"Raaka-aineita ja henkilökuntaa ei voi tilata varmuuden vuoksi"

Keskinen ei osaa vielä sanoa, aikooko Ravintolakolmio-konserni avata ravintoloitaan ensi viikolla.

– Odottelemme nyt hallituksen ulostuloa. Tieto tulee jälleen kerran valitettavan viime tipassa.

Jos ravintolat aiotaan avata, henkilökuntaa pitää kutsua pikapuoliin töihin. Kutsuaika on seitsemän vuorokautta. Lisäksi on tilattava raaka-aineita keittiöihin.

– Raaka-aineita ja henkilökuntaa ei voi tilata vain varmuuden vuoksi ensi viikolle. Ainakaan maanantaina yksikään ravintolamme ei vielä avaudu, Keskinen jatkaa.

Hän huomauttaa, että pelkällä lounasmyynnillä yksikään ravintola ei voi elää, ainakaan rajoitusten ollessa voimassa.

– Lounasmyynnissä tarvitaan asiakkaita eli volyymiä. Jos pieneen 30 asiakaspaikan ravintolaan saa otta sisälle 15 asiakasta, sillä ei ole kannattavan bisneksen kanssa mitään tekemistä.

Miten käy terassimyynnin?

Keskinen odottaa hallitukselta tietoja myös terassitoiminnan mahdollisista rajoituksista.

– Viime keväänä ja kesänä terassimyynti toimi hyvin, koska asiakaspaikkarajoituksia ei ollut. Nyt tästä asiasta ei ole kerrottu vielä mitään. Terassia on turha avata, jos anniskelu lopetetaan jo viideltä. Terassillehan tullaan vasta siihen aikaan.

Ravintolakolmiossa aiotaan kuitenkin laittaa tällä viikolla kaikkien ravintoloiden terassit kuntoon, jos ne saa avata ensi viikolla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi