Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Podcast

Näin voit nopeuttaa tuen saamista: Kuuntele kahdeksan vinkkiä kustannustuen hakemiseen

Yrittäjän podcastin jaksossa pureudutaan käytännönläheisiin vinkkeihin, joilla voi muun muassa nopeuttaa kustannustukihakemuksen käsittelyä.

Kustannustuen kolmannen kierroksen haku käynnistyi 27. huhtikuuta. Kiinnostus tukea kohtaan on ollut vilkasta. Valtiokonttori on silti pystynyt tekemään tukipäätöksiä nopeasti.

– Tukea hakeneita yrityksiä on yli 7000 ja tästä määrästä päätöksen on saanut hieman yli puolet, Valtiokonttorin maksatusasiantuntija Anna Leppänen kertoo. Hän on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

Kolmannen tukikierroksen alkuvaiheessa aiempaa suurempi osa hakemuksista on hyväksytty. Tällä hetkellä hyväksyttyjen hakemusten osuus on noin 64 prosenttia.

Kolmannelle hakukierrokselle on tehty lakimuutoksia, joilla on pyritty parantamaan tuen kohdistumista etenkin pienempiin yrityksiin.

– Yksi lakimuutoksista on se, että jos yrityksen laskennallinen tukisumma jäisi alle 2000 euroon, tukisumma voidaan nostaa 2000 euroon ja myöntää tämä summa. Tämä on varmasti yksi syy siihen, miksi useampi tukihakemus on hyväksytty, Leppänen perustelee.

Yksinyrittäjät voivat hakea kustannustukea samalla tavoin kuin muut yrittäjät. Taannoinen yksinyrittäjätuki on nyt sisällytetty kustannustukeen.

Kahdeksan vinkkiä kustannustuen hakemiseen

Yrittäjän podcastin jaksossa Leppänen antaa kahdeksan vinkkiä kustannustuen hakijalle.

– Monikaan ei tiedä sitä, että Valtiokonttori saa suuren osan kustannustukihakemuksen käsittelyssä tarvittavista tiedoista muualta, esimerkiksi Verohallinnolta. Kannattaa siis tarkistaa, että tiedot muilla viranomaisilla ovat oikein ennen kuin lähtee täyttämään hakulomaketta. Jos Verohallinnon tiedoissa on esimerkiksi vanha tilinumero, se voi hidastuttaa tuen maksua.

Tärkeimpänä vinkkiä hakuvaiheeseen Leppänen antaa kustannusten kohdistamisen tukikuukausille eli marraskuun ja helmikuun väliselle aikajaksolle.

– Aina toisinaan olemme huomanneet, että on syötetty kustannuksia, jotka ovat kohdistuneet koko vuodelle. Jos on jokin maksu, joka koskee koko vuotta, se jyvitetään tukikauden kuukausille eli otetaan huomioon vain neljän kuukauden osuus.

Kuuntele podcastin jaksosta, mitä kuluja ei voida ottaa huomioon kustannustuessa, mistä on hyvä varmistua ennen hakulomakkeen täyttämistä, miten toimialarajoitus vaikuttaa tuen myöntämiseen ja millä perusteella vastikään perustettu yritys voi saada kustannustukea. Yrittäjän podcast on kuunneltavissa Suplassa, Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.

Lisätietoa kustannustuen hakemisesta löytyy Valtiokonttorin sivuilta. Muita kustannustukea käsitteleviä artikkelejamme voit lukea täältä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi