Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

81-vuotias Veikko menetti lamassa miljoonia – Perusti heti uuden yrityksen saatuaan luottotiedot takaisin: "Töitä niin paljon kuin ehtisi tekemään"

Veikko Luode on nykyisin onnellinen velaton yrittäjä. Hän aikoo jatkaa rakennusalalla vielä muutaman vuoden.

Veikko Luode, 81, on aloittanut päivänsä tuttuun tapaan kävelylenkillä. Urheilu on tärkeässä osassa miehen arkea. Jaksamista ja hyvää kuntoa tarvitaan, sillä Luode on edelleen aktiivinen rakennusalan yrittäjä. Hän pyörittää Vastaava Mestari VL Oy -yritystä, joka tarjoaa rakennuspalveluita pääkaupunkiseudulla.

Tällä hetkellä Luode on mukana viidessä aktiivisessa kohteessa. Hän keskittyy rakennesuunnitteluun, vastaavan mestarin töihin ja konsultointiin. Viime aikojen suurin projekti on ollut 50 asunnon kohde, jossa rakentajana oli ulkomaalainen yritys.

– Toiminta on vielä täysipäiväistä, mutta hiljalleen jarruttelen. Paljon tulee myytyä eioota, koska haluan, että aikaa jää muuhunkin elämään. Olen ajatellut, että jatkan vielä 2-3 vuotta ja sitten jätän yhtiön vain sijoitustoimintaan, Luode kertoo.

Yrittäjän ura alkoi vuonna 1971, jolloin Luode kutsuttiin vasta perustetun insinööritoimiston toimitusjohtajaksi. Hän johti yritystä kuusi vuotta ja olisi halunnut ostaa sen kokonaan itselleen, mutta muut osakkaat eivät tähän suostuneet. Niinpä Luode perusti oman yrityksen, Rakennustoimisto Veikka Luoteen vuonna 1976. Samoihin aikoihin hän perusti vielä toisenkin yrityksen, joka keskittyi parketin maahantuontiin Keski-Euroopasta.

– Minulla on ollut yrittäjyyden kipinä lapsesta saakka. Kun olin nuorena miehenä rakennustyömaalla työntekijänä, ihailin aina päälliköitä ja rakennusyrittäjiä. Siinä oli jotain kiehtovaa. Näin, että yrittämisellä voi päästä eteenpäin elämässä.

Lama vei omaisuuden

Luoteen yrityksillä meni hyvin. Rakennustoimisto laajeni voimakkaasti ja siitä tuli konserni ostettuaan kaksi muuta rakennusliikettä. Vuonna 1983 yritys myytiin nykyiselle YIT:lle, silloiselle Yleiselle Insinööritoimisto Oy:lle. Myös parkettifirma meni kaupaksi, sen osti Partek.

Kaiken tämän seurauksena Luoteella oli runsaasti pääomaa, joilla hän perusti Luode Invest -kiinteistösijoitusyhtiön. Elettiin 80-luvun loppua ja suurta nousukautta.

Kun tultiin 90-luvun alkuun, suuri lama vei kiinteistösijoitusyhtiön mennessään. 

– Täytyy sanoa, että yrittäjyyteni suuressa mittakaavassa päättyi siihen. Lama vei henkilökohtaisia sijoituksia 30-40 miljoonaa markkaa. Yritysteni paras liikevaihto oli siihen mennessä käynyt 200 miljoonassa. Olen ajatellut asian niin, että kun olen köyhästä perheestä lähtenyt, en menettänyt kuin itse hankitun omaisuuden. Se oli tavallaan elämän rikkautta.

Tunnustus aviopuolisolle

Vararikko vei mennessään myös luottotiedot. Vaihtoehtoja ei ollut, koska Luode oli itse takaamassa yritystoimintaansa.

Luode joutui aloittamaan alusta. Yrittäjän kipinä ei kuitenkaan sammunut.

– Ensimmäisenä päivänä, kun sain luottotietoni takaisin, perustin nykyisen yritykseni. Nyt olen onnellinen velaton yrittäjä ja töitä on niin paljon kuin ehtisi tekemään.

Hän kiittelee, että laman kuohuissa henkilökohtainen elämä oli kuitenkin mallillaan ja perhe pysyi koossa.

– Liikunnan ja urheilun lisäksi voimatekijäni on ollut aviopuolisoni Ritva. Hän on ollut kullanarvoinen. Sen verran kuohuja vuosien varrella on ollut, että joku toinen olisi kääntänyt kantapäät toiseen suuntaan. Arvokasta on ollut myös se, että olen pysynyt raittiina 30 vuotta. Se on ehkäissyt paljon ongelmia.

Kuvat: Veikko Luoteen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi