Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Tällainen on Uudenkaupungin autotehtaan uusi ylpeys – Toimintasäde peittoaa Teslan

Uudessakaupungissa valmistetaan pian aurinkoenergiaa hyödyntäviä sähköautoja, joiden toimintasäde yltää yli 700 kilometriin.

Uudenkaupungin autotehdas Valmet Automotive kertoi pari päivää sitten huippumodernien aurinkosähköä hyödyntävien sähköautojen valmistuksen aloittamisesta hollantilaisen Lightyearin kanssa. Valmistuksen on määrä alkaa ensi vuoden keväänä.

Hollantilainen startup valmistuttaa vajaat 1000 kappaletta kuluttajille myytävää autoja, joiden tarkat tekniset tiedot alkavat hiljalleen valottua. Paljon on silti edelleen epäselvää.

Kauppalehdelle asiaa kommentoineen Valmet Automotiven valmistusliikejohtajan Pasi Rannuksen mukaan Lightyearin ominaisuuksista ja valmistusprosessista on tiedossa tällä hetkellä noin 70–80 prosenttia.

Yksi tiedossa olevista yksityiskohdista on toimintäsäde, joka on kiinnostaa tällä hetkellä kuluttajia erityisen paljon. Lightyearin luvut ovat vakuuttavat, sillä valmistajan mukaan latauksella ajaa 725 kilometriä. Toimintasädettä on saatu pidennettyä katolle asennetun aurinkopaneelin avulla. Parhaimmillaan paneelin latausteho vastaa kotipistorasiaa. Aurinkoisissa maailmankolkissa aurinkoenergia voi pelastaa matkanteon, jos latauspistoketta ei ole lähellä.

Kiinnostavan Lightyearista tekee nimenomaan energiatehokkuus, joka peittoaa selvästi esimerkiksi Tesla Model 3:n. Se kuluttaa virtaa sadalla kilometrillä lähes tuplasti hollantilaiseen kilpailijaansa verrattuna.

Lisää työntekijöitä haetaan kiivaasti

Valmet Automotive on onnistunut aikaisemmin palkkaamaan kipeästi tarvitsemiaan työntekijöitä erilaisilla kampanjoilla verkossa ja livenä paikan päällä. Tähän mennessä verkkokampanjoilla on palkattu 650 työntekijää auton- ja akunvalmistukseen. Lisää työntekijöitä haetaan edelleen, sillä tarve on tuhat henkilöä. Kesäkuun lopussa avoimia autonrakentajien tehtäviä oli avoinna yli 200.

Kuva: Lightyear

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi