Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Savusaunamainen tunnelma toi palkinnon Asuntomessuilla – Yrittäjä: ”Tärkeintä on, että saunassa rentoutuu”

Polttokäsitellyt paneelit tuovat yrittäjä Simeoni Pirttijoen mukaan saunaan sitä oikeaa hämärää tunnelmaa. Pirttijoen sisustama Joutsela voitti Lohjan Asuntomessuilla elämyksellisimmän saunan palkinnon.

Sauna from Finland palkitsi Asuntomessujen kolme elämyksellisintä saunaa, joissa on otettu huomioon moniaistinen saunapolku. Joutselan lisäksi palkittiin Pyörre ja Lohjan Saarenta. Kunniamaininnan sai Sahapihan huipun yhteissauna.

Simeoni Pirttijoen Rusticwoodia kysyttiin Asuntomessuille helmikuussa, jolloin suunnittelijat kävivät Joutselan talon toteutusta läpi.

− Vaikka aikataulu olikin tiukahko, projekti oli omalta kannaltani melko helppo toteuttaa. Joutselan väellä oli jo olemassa visio tulevan saunan ulkonäöstä ja savusaunamaisesta tunnelmasta. Mallistostani löytyikin heille juuri sellainen tuote, jolla saatiin luotua toivottu lopputulos.

Rusticwood Oy on perustettu heinäkuussa 2019 ja yritys sijaitsee Pirkanmaalla Ylöjärven Kurussa. Päätuotteena ovat shou sugi ban -polttokäsitellyt puutuotteet, muun muassa hirsipaneelit, valmislauteet ja saunan nousujakkarat. Shou sugi ban on ikivanha japanilainen puunkäsittelytekniikka, joka on kehitetty suojaamaan puisia rakenteita ja pintoja sääolosuhteilta. 

Pirttijoen mukaan saunasta tekee viihtyisän hieman hämärä ja savuinen tunnelma. Elämyksellisyyttä tuovat pienet yksityiskohdat kuten pintojen tekstuuri ja hyvin valittu kiuas.

− Tärkeintä on kuitenkin, että sauna on omannäköinen ja siellä tuntee rentoutuvansa. Muoteja tulee ja menee, mutta kuinka moni remontoi saunansa viiden vuoden välein uuden villityksen myötä? Mielestäni olisi tärkeää rakentaa saunansa hyvistä ja kestävistä raaka-aineista, jotka kestävät pitkään ja tehdä siitä sellainen paikka, missä itse viihtyy, Pirttijoki korostaa.

Messukohteessa pyrittiin yhtenäiseen, tummaan tyyliin.

− Tästä saunasta tekee elämyksellisen tummat strukturoidut hiilipintaiset tuotteet yhdistettynä upeaan järvinäkymään. Tummanpuhuvasta tyylistä on pidetty kiinni saunassa, pesuhuoneessa ja wc:ssä, Pirttijoki kertoo.

Pääosa Rusticwoodin asiakkaista on yksityisiä rakentajia, sisustajia ja remontoijia, mutta tuotteita käytetään myös ravintoloissa, hotelleissa ja gallerioissa. Myös ulkomaille on lähtenyt tilauksia ja kyselyitä on tullut.

− Tuotteet on otettu erinomaisesti vastaan, sillä ne ovat täysin erilaisia mitä markkinoilla on tähän mennessä ollut tarjolla. Niissä ei käytetä lisättyjä väriaineita kuten maaleja tai petsejä, mikä selvästi kiinnostaa kuluttajia myös ekologisuuden kannalta.

Pirttijoki kertoo, että korona-aika on kiihdyttänyt sisustamista ja remontoimista, sillä ihmiset viettävät paljon aikaa kotona ja mökillä.

− Nyt halutaan panostaa viihtymiseen ja hyvään oloon ottamalla rennosti ja nauttimalla omasta lähiympäristöstä. Toisaalta viimeaikaiset rajut raaka-aineiden hintojen nousut ovat myös hillinneet remonttibuumia. Tästä huolimatta en ole erityisemmin kokenut tarvetta nostaa hintoja.

Pirttijoki työskentelee yksinyrittäjänä, mutta liiketoiminnan kasvu on ollut sen verran voimakasta, että hän harkitsee työntekijöiden rekrytoimista ensi vuonna.

Yrityksen ja erehdyksen kautta

Simeoni Pirttijoki on alan yrittäjä jo kolmannessa sukupolvessa. Innostus polttokäsittelyyn heräsi, kun hän remontoi 1800- ja 1900-luvun taitteessa rakennettua lapsuudenkotia.

− Halusin kunnioittaa talon pitkää historiaa ja käyttää mahdollisimman vähän keinotekoisia aineita, kuten maaleja ja muita väriaineita. Isäni kanssa asiaa tuumittuamme päätin polttokäsitellä kaikki saunan ja pesuhuoneen puupinnat. Monen yrityksen ja erehdyksen kautta tuotteet ja menetelmät ovat kehittyneet sellaisiksi kuin ne ovat tänään. Kehitystyö jatkuu kuitenkin koko ajan.

Yrittäjäksi ryhtymistä Pirttijoki mietti jo vuonna 2016.

− Silloin lokakuussa isäni yrityksen höyläämörakennus paloi maan tasalle. Tuolloin aloin vakavissani pohtia yrittäjyyttä. On kenties kohtalon ironiaa, että kolme vuotta myöhemmin perustin oman yritykseni ja teen samalla paikalla polttokäsiteltyjä tuotteita.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuvat: Rusticwood Oy, Sauna from Finland

Asuntomessujen tiedote palkituista saunoista

Alla kuva Joutsela-talon (kohde nro 10) palkitusta saunasta Lohjan Asuntomessuilla.