Ny bluff igen: Företagare, så här skyddar du firman från ändringar i uppgifterna | Företagarna

Sök

Ny bluff igen: Företagare, så här skyddar du firman från ändringar i uppgifterna

Bluffmakaren ändrade kontaktuppgifterna för Yrjös isoleringsföretag med en skriftlig ändringsanmälan och falsk namnteckning. Patent- och registerstyrelsen (PRS) måste överväga att avskaffa de skriftliga ändringsanmälningarna på grund av bluffarna.

En helsingforsföretagare berättade i Iltalehti att hans firmas kontaktuppgifter hade ändrats redan den 9 september. Företagets kontaktuppgifter ändrades med en förfalskad namnteckning.

Ärendet uppdagades för några veckor sedan tack vare bokföraren. Hen undrade varför förskottsskatteuppgifterna saknades och kontrollerade om pappren möjligen skickats till fel adress.

Företagaren brottsanmälde fallet. Han berättar att han varit och kollat bostaden dit företagets adress ändrats. Företagaren försökte även ringa till prepaid-numret som ändrats i handelsregistret. Inget svar på numret.

Helsingforsföretagaren Yrjö anser det märkligt att man nuförtiden överhuvudtaget kan ändra företagets adressuppgifter med en skriftlig ändringsanmälan. Bluffmakarnas syfte torde vara att beställa varor till fel adress i företagets namn.

– Sådant här borde inte få ske: nog borde man vakna upp där på kontoret och fundera hur sådant här kan ske, säger företagaren, som även ringde till PRS gällande fallet, till Iltalehti.

Patent- och registerstyrelsens registerchef Lalli Knuuttila påminner att man kan beställa en kostnadsfri tjänst via handelsregistret med vilken man kan följa de egna. Tjänsten skickar ett meddelande om det sker ändringar i uppgifterna.

PRS är medvetna om att det i år förekommit några fall där man försökt förfalska uppgifterna för företagets ansvarspersoner. Den här förfalskningen av företagets kontaktuppgifter är det första som Patent- och registerstyrelsen blivit varse om. På PRS har man på grund av bluffarna övervägt att uteslutande övergå till elektroniska anmälningar. 80 procent av ändringsanmälningarna görs ändå elektroniskt redan nu.

I en intervju i tidningen Yrittäjäsanomat, uppmuntrade registerchef Lalli Knuutila företagare att använda PRS elektroniska tjänster.

Utnyttjandet av PRS elektroniska tjänster varierar för närvarande från 30 procent uppåt. Gällande exempelvis bildandet av aktiebolag görs endast cirka hälften elektroniskt.

– De elektroniska tjänsterna medför många fördelar för kunderna.  Vi har prioriterat att de elektroniska anmälningarna framskrider snabbare än pappersanmälningarna. Det är också en väldigt instruerande tjänst och det sker betydligt färre fel i anmälningarna. Betalningen sköts samtidigt.

Prisskillnaden är också betydande enligt Knuutila. – Om anmälan om en ny styrelse görs till handelsregistret kostar det 40 euro via den elektroniska anmälan och 85 euro via en skriftlig pappersanmälan.

>> Skydda dig mot företagskapning och falska anmälningar

Jari Lammassaari