Sök

Polisen varnar: Så här luras företag med betalterminaler

Polisen vill nu varna företag för bedrägerier av nytt slag där kunden manipulerar betalterminalen efter att ha fått tag på den. Polisen i Östra Finland meddelade på påsklördagen om en serie brott där brottslingarna lurade säljaren med en betalterminal och gjorde inköp värt tiotusentals euro i Södra och Västra Finland.

Sättet att begå brottet har varit likadant i alla de brott som nu utreds. En grupp på fyra män besökte olika affärer. När inköpen ska betalas, ber en av männen att pin-kodsförfrågningen ska passeras. I det här skedet har mannen redan fått betalterminalen av säljaren.

Polisen bedömer att den stora gruppen män har kunnat förvirra säljaren.

I det meddelande som polisen offentliggjorde uppmanas företag iaktta noggrannhet när kunder betalar sina inköp med betalkort och -terminal. Det lönar sig inte att ge betalterminalen till kunden och säljaren ska annars också vara noggrann.

Polisen har kontaktat betalterminalsbolaget om det som har skett.

Polisen vill inte berätta några detaljer om brotten så att potentiella nya brottslingar inte börjar kopiera brottet. I varje fall har brottslingarna lyckats manipulera betalningstransaktionen och betalterminalen så att det har sett ut som om inköpen hade betalats. Först följande dag har affären märkt att betalningen inte alls har gjorts.

Enligt de uppgifter som FiF fått tvingar bedragarna betalterminalen till ett off-lineläge, och då är det möjligt att till och med göra stora inköp med ett kort utan täckning.

Bedragarna lyckades göra inköp för sammanlagt närmare 30 000 euro i Varkaus och Nyslott. Föremålen var en musikaffär och en affär som säljer arbetsmaskiner. Dessutom besökte männen restauranger och ett hotell samt åkte taxi.

Serien av bedrägerier började redan mot slutet av 2016 i Södra Finland. De två misstänkta gärningsmän som togs fast under förundersökningen var i 20-årsåldern.

Jari Lammassaari