Sök

Emergency banner

Jyrki Mäkynen vill fortsätta som ordförande för Företagarna i Finland

Företagarna i Finlands ordförande Jyrki Mäkynen ställer upp som ordförande i föreningen en tredje period. Tre av de fyra nuvarande vice ordförandena vill också fortsätta sina uppdrag.

Jyrki Mäkynen meddelade på torsdag morgon i en intervju med Lännen Media att han står till förfogande som ordförande för Företagarna i Finland ytterligare en tvåårsperiod, vilket enligt bestämmelserna är möjligt.

– Jag har till och från funderat över beslutet de senaste månaderna. Det finns oavslutade ärenden och efter övervägande beslöt jag att ställa upp för ytterligare en tredje period, berättar Mäkynen för Yrittäjäsanomat.

Enligt Yrittäjäsanomats rundfrågning vill även föreningens nuvarande vice ordföranden, dvs. Egentliga Finlands Jaakko Männistö, huvudstadsregionens Carita Orlando och Södra Savolax Nina Rasola fortsätta sina uppdrag. Den pågående tvåårsperioden är deras första.

Branschorganisationernas representant i presidiet, Mikko Akselin från Taloushallintoliitto, är vice ordförande för tredje perioden nu. Det innebär att han enligt reglerna inte kan ställa upp som vice ordförande igen. Det är möjligt att Taloushallintoliitto ställer upp med en ny kandidat till presidiet.

– Ärendet har diskuterats och jag funderar på om jag ska ställa upp som kandidat till vice ordförande. Jag uppskattar Företagarna i Finland som förening, säger Taloushallintoliittos ordförande Antti Rantalainen. 

Tre val på kommande

En orsak till att Jyrki Mäkynen ställer upp är bland annat de tre kommande valen, eller åtminstone två: riksdagsvalet och EU-valet. Det är ännu osäkert när och om landskapsvalet blir av.

– Riksdagsvalet är viktigast. Organisationsreformen är en annan väldigt betydelsefull fråga i vår förening. Eftersom jag varit med och startat reformen vill jag också fortsätta, motiverar Mäkynen sitt beslut.

– Gällande företagarnas intressebevakning är reformen av arbetsmarknaden och förändringarna där det viktigaste. Till en början såg situationen bra ut med det nuvarande regeringsprogrammet. Det kunde ha resulterat i något, men på grund av olika orsaker blev regeringen kvar i startgroparna, säger Jyrki Mäkynen.

Lokala avtal är enligt Mäkynen de mest centrala på arbetsmarknaden. Det är viktigt att arbetsgivaren och arbetstagaren ärligt och korrekt kan avtala om arbetsvillkor på arbetsplatsen.

– Vi vill fortfarande inte skrota kollektivavtalssystemet. Det är en bra utgångspunkt, men det borde ha mer flexibla ramar så att det finns möjlighet att göra lokala undantag, berättar Jyrki Mäkynen.

– Utvecklingen av företagsbeskattningen är också viktig, och även företagarens sociala trygghet. Där finns det tydliga missförhållanden. Ett av de mest iögonenfallande är det svaga utkomstskydd för en företagares icke-ägande familjemedlem som är arbetslös, säger ordförande Mäkynen.

– Utbildningspolitiken ligger mig själv varmt om hjärtat och jag sitter med i styrelsen för både yrkeshögskolan och samkommunen för utbildning. En kompetent arbetskraft är avgörande för finländska företag och för hela landet, säger Mäkynen.

Finns det motkandidater?

Företagarna är ett färgglatt gäng med stark vilja, något ordförande Mäkynen fått uppleva under sina besök runt om i landet under den senaste perioden.

– Responsen från människorna är moroten i det här arbetet. Man behöver inte be om åsikter, utan responsen kommer omedelbart. Det är också roligt att få bra respons och det är i sin tur en annan av motiveringarna till varför jag ställer upp igen. Det verkar som om jag har stöd runt om i landet, säger Jyrki Mäkynen.

Det är det egna distriktet, Södra Österbottens Företagare, som ställer upp Mäkynen som ordförande. Företagarnas regionföreningar eller branschorganisationerna har ännu inte hållit möten där man officiellt namnger eventuella ordförande- och vice ordförandekandidater.

År 2016, på förbundsmötet i Vasa, valdes Jyrki Mäkynen utan motkandidater till ytterligare en period. Vilken är känslan nu – får han en motkandidat eller motkandidater under förbundsmötet i Åbo i slutet av hösten? 

– Det vet jag ingenting om och är heller inte den första som får veta. Jag ställer mig själv till förfogande för föreningen och gör mitt bästa. Andra får bestämma hur långt det räcker och dra slutsatser utgående från det, säger Mäkynen.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi