Sök

Vad göra då hackare hotar? Det här ska anmälas till polisen

Hotmeddelande från hackare är ofta en tråkig överraskning, trots att det inte finns orsak att vara rädd.

Företagarna i Finlands juridiska rådgivning har kontaktats gällande hotelsebrev som hackare har skickat per e-post. Breven har maskerats och ser ut att komma från användarnas egna e-post. Breven berättar att hackare har lyckats komma in i ifrågavarande dator och fått tillgång till personliga uppgifter, foton och uppgifter om webbläsarhistorik. Hackarna påstår att de kan se att användaren i flera repriser har besökt underhållningssidor för vuxna.

Hackarna kräver 900 dollar i utpressning och om man inte betalar så läcker de ut e-postadresser och övriga personliga uppgifter. 

Enligt Kommunikationsverkets sakkunnige i informationssäkerhet, Juha Tretjakov, behöver användarna oftast inte vara oroliga.

– Den här typen av e-post har varit ganska vanliga den senaste tiden. Om man får ett sådant meddelande betyder det inte att användaren skulle ha orsakat sig själv skada genom att besöka porrsidor, utan det är i första hand fråga om att hackarna sporadiskt skickar meddelanden åt en stor grupp människor.

Bitcoin-plånbokens nummer intresserar polisen

Det är vanligt i dylika meddelanden att Bitcoin-plånbokens nummer, dit betalningen krävs, nämns i e-posten som företagaren får.

– Den informationen är polisen intresserad av och den har samlats in från de som fått den här typen av e-post den senaste tiden.

Enligt Tretjakov är det bra att ange plånbokens nummer redan i den elektroniska brottsanmälan.

– I princip behöver mottagaren av ifrågavarande e-post inte göra något, men man kan alltid göra en brottsanmälan. Brottsrubriceringen i dylika fall är försök till bedrägeri.

Liknande brev har nu cirkulerat i Finland sedan början av oktober. Den föregående större vågen var i juli. Då hade man i meddelandet lagt till ett lösenord som mottagaren någon gång haft i användning.

– Lösenordet var faktiskt mottagarens men det var ofta frågan om ett mycket gammalt lösenord som inte längre var i bruk. Brottslingarna har fått tag på lösenord från flera olika dataläckage.

Under oktober har det även rapporterats om hotmeddelanden som översatts till finska och där språket varit mycket klumpigt.

– Det är förståeligt att mottagaren lätt blir skrämd av den här typen av e-post. Man hinner tänka tanken att den egna datorn på riktigt har övertagits. Vi har inte kännedom om några sådana fall, säger Tretjakov.

Bild: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi