Sök

Företagarens checklista: Så här samarbetar du med bloggare och youtubers  

En del av företagarna är fundersamma då det gäller samarbetet med bloggare, youtubers och andra influencers på sociala medier. Hur ska man agera i den prismässigt vilda branschen?

1) Följ först aktivt bloggare, youtubers och instagrammare som är intressanta för ditt företag.

2) Fundera på vad du vill ha ut av samarbetet: snabb eller långvarig nytta?

3) Fundera vilken kanal på sociala medier som är bäst med tanke på ditt mål?

4) Tro inte blint på angivet antal följare. Det kan finnas fejkkonton och köpta profiler.

5) Det är sällan endast produkter fungerar som arvode nu för tiden.

6) Arvodet kan diskuteras.

7) Kommunikatörerna vill inte alltid samarbeta, de kan vara väldigt selektiva.

8) Gör upp ett skriftligt avtal ur vilket samarbetets innehåll, tidtabell och ersättning framgår.

9) Det lönar sig att aktivt följa med produktiviteten av samarbetet. Google Analytics är exempel på ett bra verktyg.

 

Klirr i kassan med hjälp av influencers på sociala medier?

Samarbete med influencers, till exempel snapchattare, youtubers och bloggare, kan få företagare att le och ge ett trevligt klirr i kassan. Nyligen har till exempel företaget Aikataito, som skapat en mångsidig familjekalender, haft orsak att glädjas. Efter att bloggen Mustavalkoista testat ett produktpaket från företaget följde en positiv uppgång i försäljningen.

– Beställningar kom genast in och förhoppningsvis går det likadant då några andra bloggare som vi avtalat om samarbete med publicerar sina inlägg, säger Susanna Wallin från Aikataito.

Frågan är vilken av de moderna djungeltrummorna som är bäst med tanke på den egna verksamheten? Vem vet vilka regler som gäller då man samarbetar med influencers på sociala medier?

Det är först det senaste årtiondet som bloggare och andra influencers på sociala medier har bildat en yrkesgrupp. På basen av antalet följare delas dessa influencers in i nanoinfluencers med upp till 1000 följare, mikroinfluencers med upp till 10 000 följare och makroinfluencers med upp till 100 000 följare.

– Sociala medier skapar även stjärnor och en influencer kan vara som en popstjärna som drar till sig en större publik till ett köpcentrum än vad korv eller kaffe och kaka gör, säger Johanna Tidström från tjänsten Somessa.com.

Hon berättar att just Somessa.com ofta står bakom dylika Meet and Greet-evenemang. Oftast erbjuder dock influencers synlighet åt företag via sina egna sociala medier-kanaler.

Vissa av företagarna har blivit så intresserade av att samarbeta med influencers att de helt och hållet har skippat den traditionella marknadsföringen via media. Till exempel rekommenderar en företagare inom frisörbranschen på en nätdiskussion för kvinnliga företagare att även andra företagare inom branschen skulle fokusera på att kommunicera via sociala medier.

– Jag skulle inte satsa på tidningsreklam förutom och endast om målgruppen är 60–80-åringar, skriver frisörföretagaren.

Bekanta dig omsorgsfullt på förhand

Susanna Wallin från Aikataito tänker samarbeta med bloggare även i fortsättningen. Hon råder alla som är intresserade av marknadsföring via influencers att omsorgsfullt bekanta sig med dessa på förhand.

– Ömsesidig personkemi och genuint intresse är viktigt. Det är inte bara antalet följare som säger allt om en bloggare utan det lönar sig att fråga hurudana läsare bloggarna har och hurudana inlägg de helst läser.

Wallin ber alltid att få läsa blogginläggen före de publiceras.

Ofta närmar sig influencers företagen själva och även småföretag kan kontaktas av ett stort antal influencers.

Då det gäller prissättningen är marknadsföring via influencers en vild bransch: det finns ingen rekommenderad prissättning. Vanligtvis talar man om antingen hundra- eller tusenlappar.

– Priserna varierar beroende på antalet följare på samma sätt som om företaget vill annonsera på Helsingin Sanomats första sida eller om det räcker med radannonsering i en gratistidning, säger Johanna Tidström på Somessa.com.

Somessa.com grundades för att förena influencers på sociala medier med företag.

– Vi är som Tinder i vår egen bransch, beskriver Tidström.

Hennes och Emma Ruotsalas företag växer med fart: de har redan närmare 5000 influencers på listorna och dryga trehundra företag som samarbetar med dessa. Ruotsala har för övrigt själv bakgrund som influencer på sociala medier.

Företagaren själv som influencer på sociala medier?

Kommunikationsbyrån Framillas ledare Unna Lehtipuu uppmuntrar företagare att fundera om de själva kunde fungera som influencers på sociala medier.

– Det räcker dock inte att endast skapa en kanal. Det personliga varumärket som representerar företaget måste genuint erbjuda värdefullt innehåll.

Lehtipuu påminner att sociala medier är en interaktiv kanal och företagets sidor kan inte lämnas obemannade.

– Det är bra att reservera åtminstone tio minuter per dag för interaktionen. Det behövs uppdateringar och personliga, levande åsikter.

Framilla utbildar företagare och experter i sociala medier. Lehtipuu betonar för kursdeltagarna att man inte kan förvänta sig att människor kommer in och läser företagets innehåll på sociala medier på företagens egna sidor och kanaler.

– Inläggen måste vara så intressanta att de börjar spridas och delas. Om företaget inte har tid eller resurser är det vettigt att anlita underleverantörer för kommunikationen på sociala medier.

– Det lönar sig ändå inte att vara med överallt. Jag har själv på mina tidigare arbetsplatser sett att samarbetsnyttan med vissa influencers kan bli liten i förhållande till utgifterna. Beställaren måste också vara noggrann med att kolla om influencerns följare utgör en genuint aktiv gemenskap eller om det finns fejkprofiler.

Text: Leila Itkonen

toimitus(at)yrittajat.fi