Sök

Företagarna: Finland behöver fler unga kvinnliga företagare

Enligt statistiken är endast en tredje del av företagarna kvinnor

Företagarna i Finland vill uppmuntra flickor att se företagandet som ett alternativ att förverkliga sina drömmar.

– Det är viktigt att kvinnor deltar i utvecklingen av något nytt och påverkar framtiden, konstaterar Företagarnas kommunikationsdirektör Taru Jussila.

– En dag då vi hade stark klimatångest glömde vi bort tiden då vi stod på gatan och diskuterade hur vi förutom för miljön även skulle kunna göra något för vår egen framtid. Vi kom på att företagande var lösningen, berättar MÖ Foods företagare Marjaana Jukkola i Företagarna i Finlands nätpublikation Kohti unelmia (Mot drömmarna).

Den 25-åriga Marjaana Jukkola och hennes syster Annamari driver havremejeriet och de hör till minoriteten bland finländska företagare. Endast lite över en tredjedel av alla företagare är kvinnor och andelen företagare under 35 år utgör endast 15 procent, visar Statistikcentralens rapport Yrittäjät Suomessa 2017 (Företagare i Finland 2017).

– Dessa siffror måste öka. Finland behöver fler olika företagare, såväl kvinnor, män som invandrare. Nu uppmuntrar vi särskilt unga kvinnor att bli företagare, säger Jussila.

Alla typer av karriärer

För att inge mod och inspirera har Företagarna i samarbete med A-lehdets medier för unga kvinnor, Demi och Trendi, producerat en nätpublikation om företagande riktad till unga.

Publikationen berättar om olika företagsformer och uppmuntrar alla unga att följa sina drömmar.

– De unga blir irriterade om till exempel skolan eller föräldrarna styr in dem på traditionellt kvinnliga eller manliga branscher. För närvarande är majoriteten av företagarna män. För oss på Demi är det viktigt att hjälpa flickor att se olika typer av karriärvägar, säger Demis chefredaktör Päivi Lehtomurto.

I publikationen deltar fyra unga företagare: proffsspelaren Roosa Puonti (i spelvärlden känd som Rosie River) 27 år, smyckesdesignern Matilda Mannström, 25, youtubern och rapparen Luyeye Konssi (med artistnamnet Seksikäs-Suklaa) 27 och den ena av systrarna som grundade MÖ Foods, Marjaana Jukkola, 25.

Puonti, Mannström, Konssi och Jukkola berättar i publikationen om sitt arbete, höjdpunkter, framtida drömmar och vad företagandet har möjliggjort för dem: förvandlat en kär hobby till ett yrke, hjälpt till att byta karriär, skapat frihet och möjlighet att agera enligt egna värderingar – och framför allt följa sina drömmar.

Företagandet ett sätt att förverkliga drömmar

Enligt Demis enkät om yrkesval (2019) önskar unga att deras framtida arbete ska vara roligt, omväxlande och kreativt. Favorityrken är till exempel psykolog, läkare, skådespelare, jurist, fotograf och caféförsäljare.

– Kreativt, omväxlande och roligt – dessa tre ord passar direkt in på företagande. Få tänker dock på att företagande även är ett sätt att förverkliga de här yrkesdrömmarna, säger Jussila.