Sök

Jarna Kaplas är årets unga företagare. Hon tar sina arbetstagare till Toscana för prispengarna

Jarna Kaplas, som utsågs till Årets unga företagare i Kauhava under helgen, beslöt redan på förhand hur de eventuella vinstpengarna skulle användas. 

Containerrestaurangen Mortons företagare Jarna Kaplas fick motta huvudpriset på 20 000 euro. Det vill hon till största delen använda till att belöna företagets arbetstagare med en resa till Toscana.

– Även om jag själv står som frontfigur här, så känner jag stor uppskattning för de människor som jag samarbetat med de senaste nio åren.

Kaplas fick veta att hon vunnit först då hon stod på scenen tillsammans med de övriga finalisterna.

– Jag är ödmjukt tacksam. Det känns jättefint att jag får vara en förebild för andra företagare. Jag anser att min största bedrift är att vi lyckades göra visionen av Morton till en vision för hela Rautalampi kommun. Vi satte Rautalampi tillbaka på världskartan. Du kan läsa mer om Jarna Kaplas företag på finska här.

Stor satsning på produktutveckling

Mortons motto är att bekämpa tristessen.

– Tanken är att uppmuntra folk till att göra något tokigt ibland och spexa till det på platser som man annars inte skulle tänkt på. Livet ska inte alltid vara så förutsägbart.

Mortons restauranger har öppet sommartid. Vintertid satsar företaget på produktutveckling och koncentrerar sig också på att utvidga verksamheten till nya städer. För närvarande är Morton verksamma bland annat i Kuopio och Varkaus.

– Framöver är målsättningen att utöka Morton och göra en ännu bättre version varje sommar.

På andra plats i tävlingen Årets unga företagare 2019 kom Lehmus Roastery Oy:s andra ägare Arttu Muukkonen och på tredje plats Trustmary Groups grundare Johannes Karjula från Mellersta Finland.