Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Arbetsmoral sällan ett bekymmer för företagare – klara krisen med stil! 10 tips för jobb hemma under coronakrisen

Många egenföretagare är redan vana att jobba ensamma i hemmiljö. De får nu sällskap av distansjobbare, då många företagare och anställda uppmanas hålla sig borta från arbetsplatser..

Då vardagen ändras så drastiskt som nu kan motgångarna i företaget bli tunga att bära. Företagare är ofta kända som driftiga människor med en flödande kreativitet. För många kan den nya situationen att jobba hemma ändå vara en utmaning. Framför allt om andra familjemedlemmar också trängs om både det fysiska och mentala utrymmet.

Företagare i Finland tidningens redaktion har samlat några konkreta tips på hur ni kan få fason på vardagen hemma i coronakrisens kölvatten.

  • Gör ett schema för morgondagen och för veckan som helhet. På så sätt vet både du ­– och eventuella familjemedlemmar som är hemma – vad som gäller och det som måste göras blir gjort, för alla. Gör små rutor framför varje uppgift.
  • Stig upp samma tid som du gör i vanliga fall. Använd ”jobbtransporttiden” till att ta hand om dig själv! Ta en promenad i frisk luft, läs en fördjupande artikel om ett ämne som intresserar dig, fuldansa till favoritlåten på köksgolvet eller gör lite rörelseövningar. Det finns otaliga träningsappar och dessutom är t.ex. youtube fullt av gratis program för yoga, styrketräning eller meditation.
  • Glöm morgonrock och mjukisbyxor! Klä på dig, fixa frisyren, borsta tänderna, använd deodorant och ta på läppstiftet eller kamma mustaschen. Nu är du redo att börja jobba!
  • Följ ditt schema och gör dina uppgifter. Ha skilda tidsfönster för mejl, sociala medier och nyhetsintag, så du inte fastnar i dessa. Följ tidsplanen för vila.
  • Ta kaffepauser och lunch samma tid som du gjort på jobbet. Koppla upp dig via videochatt (ex. WhatsApp, Skype eller Messenger) till en kollega eller annan företagare. En promenad i dagsljus med kollegan på telefon är en annan variant. Är dina barn hemma från skolan, tillbringa pausen med en stunds lek. De sociala, kravlösa stunderna med avkoppling och struntprat är viktiga att upprätthålla i tider av förändring. De ger vila och utgör en motvikt till det svåra.
  • Bocka av de uppgifter du gjort. Då ser du att du presterat och inte slösat bort dagen. Beröm dig själv!
  • Avsluta jobbet den vanliga tiden. Använd transporttiden till en lyxig extra stund. Ta en tupplur. Ge en familjemedlem nackmassage. Red upp i det där skåpet du alltid suckar över. Se en komedi. Använd din fantasi.
  • Var ledig efter jobbet! Prova på nya fritidssysselsättningar som går att utöva hemma eller i närmiljön. Har du familj, umgås med den. Ring en vän. Skriv ett brev. Undvik att jobba mer än vanligt, satsa istället på att ta hand om dig så att du orkar när allt tar fart igen.
  • Gå och lägg dig i vanlig tid. Eller tidigare, ta chansen att sova ut.
  • Se framåt!  Vakna utvilad och taggad för att hugga tag i nästa dags schema och företagets framtidsplaner.

Vad händer nu och framöver?

Om företaget står stilla, kunder uteblir och möten och arrangemang avbokas kan det vara svårt att få struktur på arbetsdagen. Ge dig tid att fundera genom – och kanske till och med lista – vilka knep som kommer att hjälpa just dig genom en lång tid av ovisshet. Listan kan tas fram som pepp också i framtiden.

Upplever du att du är utan att göra? Använd tiden till det där som du aldrig hinner med annars. Tänk över ditt företags strategi och mål. Städa hårddiskar, arkiv och lager. Uppdatera hemsidan och planera nästa drag i din marknadsföring. Fortbilda dig via kurser på nätet. Lär dig något helt nytt. Fyll en målarbok. Bli inspirerad av böcker, tv och film. Baka ett bröd. Chatta med andra företagare. Vila. Eller ta en kontemplationspromenad i skogen och var beredd att fånga och förverkliga dina nya idéer. Om inget av dessa förslag lockar, fundera ut ett eget som passar dig. Förbereder du dig och ditt företag för bättre tider, är du redo att gasa då krisen är över!