Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Företagarna hjälper och stöder företagare under coronakrisen

Företagarna i Finland koncentrerar sig nu under coronakrisen först och främst på att företagarna och företagen ska klara sig så bra som möjligt i denna exceptionella situation. Vi fortsätter givetvis med annan intressebevakning och annat arbete, men tyngdpunkten ligger på att överleva coronaläget.

Starkt påverkningsarbete för företagarna 

En stor del av företagarnas hjälpbehov kräver politiska beslut. Företagarna i Finland har kontinuerligt varit i kontakt med regeringen och presenterat metoder för att underlätta små och medelstora företags svåra läge. Vi har presenterat Företagarskyddet särskilt för egenföretagare där företagaren skulle vara berättigad till arbetsmarknadsstöd utan att behöva avsluta sin företagsverksamhet. Dessutom har vi presenterat snabba reformer för regeringen, för att trygga företagens finansiering och bevara arbetsplatser. 

Hjälp för företagare på nätet

Företagarna i Finland öppnade fredagen den 13 mars den finskspråkiga webbplatsen Kaikki koronasta yrittäjälle. På den sammanställs information som företagaren behöver för att överleva krisen. Där finns även Yrittäjät.fi:s coronanyheter och Företagarnas meddelanden. På sidan kan företagare följa med läget. 

Samma datum öppnades sidan Företagare - här hittar du fakta om coronaviruset som innehåller webbplatsens viktigaste artiklar på svenska.

Telefonrådgivningen koncentrerar sig på coronarådgivning 

Företagarna i Finlands telefonrådgivning, som även i vanliga fall används flitigt, hjälper medlemsföretag som behöver stöd. Under de senaste veckorna har samtalen koncentrerat sig kring hur företagaren ska agera under coronakrisen. Eftersom telefonrådgivningen riskerar bli överbelastad har du även möjlighet att lämna kontaktbegäran eller ställa en fråga. Dessutom hjälper våra regionföreningar företag som ringer till dem. Vi har även hänvisat företagare att ringa Ekonomihjälpen.

Avgiftsfria utbildningar om corona på nätet

Genast på fredag den 13 mars började Företagarna även erbjuda avgiftsfria finskspråkiga nätutbildningar för företagare om hur man överlever coronakrisen. Utbildningarna presenteras ur olika perspektiv, till exempel för egenföretagare och arbetsgivarföretag. Dessutom har social-, hälsovårds- och välbefinnandebranschens företagare en egen informationsdel, eftersom vissa av dem betjänar kunder i riskgruppen som inte klarar sig utan företagarens hjälp.  Information erbjuds även i situationer då företag eventuellt måste avslutas.

Inspelningar av de finskspråkiga utbildningarna kan ses här. Man kan anmäla sig till kommande finskspråkiga utbildningar här

Praktisk hjälp erbjuds företagare i regionerna

Företagarna i Finland tog snabbt kontakt med andra instanser som hjälper företagare och som erbjuder företagstjänster. Tillsammans med Nyföretagarcentralen, Finlands Regionala Utvecklingsorganisationer rf och Kommunförbundet avtalade vi om hjälpen som erbjuds runt om i landet. Som en konkret åtgärd riktar nu utvecklingsbolagens och nyföretagarcentralernas företagsrådgivare sina resurser till att hjälpa företag som befinner sig i en svår situation. Den finskspråkiga listan över de regionala företagsrådgivningstjänsterna finns på adressen  www.yrittajat.fi/korona-alueneuvonta. På de svenskspråkiga områdena för du service även på svenska.

Vi hjälper kommunerna att hjälpa företag

Företagarna i Finland och Kommunförbundet utarbetar rekommendationer för kommunerna över hur de kan hjälpa företag och samtidigt sina invånare och sig själva att överleva den svåra situationen. 

Kamratstöd och information på Facebook

Företagarna i Finland har en egen, väldigt aktiv finskspråkig Facebook-sida. Företgarna i Finlands svenskspråkiga Facebook-sida hittar du här. På grund av coronakrisen startade vi även en Facebook-grupp som helt och hållet fokuserar på corona: Yrittäjät #ostapieneltä. Den har snart 10 000 medlemmar. Där erbjuds information och stöd från andra företagare och Företagarna i Finlands experter. Här några hållpunkter för den:

  • Företagarna i Finlands lagrådgivare svarar på frågor vardagar kl. 15–20. 
  • Arbetspensionsbolaget Elos expert svarar på FöPL- och ArPl-frågor vardagar kl. 9–15. 
  • Finnveras finansieringsexpert svarar på frågor gällande finansiering vardagar kl. 9–12.  
  • FöretagsFinlands rådgivningstjänst Ekonomihjälpen ger ekonomi- och skuldrådgivning i gruppen. 

Lagrådgivarna och experterna svarar även på svenska. Dessutom jourar en psykoterapeut i gruppen.  

Mentortjänst har öppnats för alla företagare

Företagarföreningens mentortjänst Mentorisi.fi har öppnats för alla företagare på grund av coronakrisen. I tjänsten har företagaren möjlighet att hitta en mentor som stöder och sporrar under den här exceptionellt svåra tiden. Vi söker ständigt efter nya svenskspråkiga mentorer. Är du intresserad skal du kontakta Heiju på adressen .

Kampanj påminner om att företag överlever endast om de har kunder

Företagarföreningen startade en kampanj där man påminner människor att företagen endast klarar sig om de har kunder. Det vill säga, om man vill att det efter coronakrisen ännu ska finnas frisörer som fixar håret eller restauranger där man kan äta, ska man fundera på hur man kan understöda dem under coronakrisen. Man kan till exempel köpa ett presentkort för kommande besök eller betala bilservicen på förhand. Många firmor har även flyttat sin verksamhet till nätet: mat levereras hem och träning erbjuds på nätet. På sociala medier är hashtaggarna #autapientä, #autanyt och #ostapieneltä. Läs mer på kampanjsidan. Länkar till material som du kan dela hittar du här

Omfattande synlighet i media  

Företagarna i Finland har lyckats bra med att få ut företagarnas meddelanden i medierna. Det lönar sig även ur företagarsynvinkel att följa mediernas nyhetsflöde.