Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Företagarna flaggar för inkomstrelaterad dagpenning för alla

Hela 68 procent av alla företagare vill att alla arbetslösa löntagare ska vara berättigade till inkomstrelaterad dagpenning, visar en ny enkät som Företagarna i Finland har låtit göra.

Nästan sju av tio företagare vill att systemet för arbetslöshetsförmåner ska reformeras så att alla arbetslösa löntagare ska vara berättigade till inkomstrelaterad dagpenning. Enligt det nuvarande systemet är endast arbetslösa som betalar medlemsavgift till arbetslöshetskassor eller är fackanslutna berättigade till inkomstrelaterad dagpenning.

Det nuvarande systemet uppfattas som orättvist

– En allmän inkomstrelaterad arbetslöshetsförmån får stark uppbackning av företagarna. Det upplevs som ett rättvist system för alla arbetstagare, säger arbetsmarknadsdirektör Janne Markkula på Företagarna i Finland i ett pressmeddelande.

Endast 12 procent av dem som svarade på opinionsundersökningen motsatte sig tanken på att bevilja inkomstrelaterad dagpenning till alla arbetslösa medan 20 procent inte ville ta ställning. Hela 43 procent av företagarna vill förkorta den tid som en arbetslös är berättigad till inkomstrelaterad dagpenning.

– Ju större företag, desto starkare är stödet för att förkorta eller gradera den inkomstrelaterade arbetslöshetsförmånen, säger Markkula.

Enkäten gjordes mellan den 30 juli och den 10 augusti av TNS Kantar på uppdrag av Företagarna i Finland. Sammanlagt 1 034 representanter för små och medelstora företag svarade på enkäten. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt vardera hållet.

Text: SPT

Bild: Pixhill