Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Fina företagarpris åt sex företag

Årets företagare i Kust-Österbotten: Oy Orapac Ab

Kust-Österbottens Företagare har valt Oy Orapac Ab till årets företag i regionen. Företaget är känt framför allt för förpackningar, men numera också för skyddsvisir. Företaget tar emot priset under den traditionella festen som ordnades i Vasa på lördagskvällen.

Orapac i Oravais startade 1990 då Nils Lundgren och Pekka Lindberg hörsammade Mirkas önskemål om en lokal leverantör av förpackningar. Att jobba åt storföretag som Mirka och ABB ledde till att Orapac var tidigt ute med kvalitetssystem som ISO 9001, ISO 14001 och Lean Management. Tillväxten har under åren varit jämn och sedan våren 2019 hör BestPak Ab, som har produktionsutrymmen i Pirkkala och Kihniö, till koncernen. Orapackoncernen är en av Finlands centrala inhemska leverantörer av wellpappersförpackning och sysselsätter ca 45 personer.

– Omsättningen har vuxit genom automatiserade processer och kloka val. Tillväxten har varit jämn, fem till åtta procent årligen, berättar ägaren Fredric Tidström, som axlade vd-skapet 2012.

När coronapandemin överrumplade världen våren 2020 fick Fredric en fråga från Vasa Centralsjukhus om han hade kännedom om någon som kunde tillverka skyddsvisir. Orapac antog utmaningen själv i samarbete med CNC Design, ett företag från Nykarleby.

– Vi fick snabbt prototypen godkänd och produktionen kom kvickt igång. Under våren tillverkade vi 1,5 miljoner och i höst har vi redan beställning på ett par miljoner skyddsvisir, berättar Fredric.

Kust-Österbottens Företagare vill betona företagets satsningar på kvalitet och pålitlighet. Enligt ordförande Mikael Fredman är Orapac ett exemplariskt företag inom hela Österbotten då det gäller att skapa förtroende genom kvalitet och tillit, men också tillväxtattityd.

– Vi uppmuntrar alltid små- och medelstora företag att söka tillväxt och det har Orapac gjort med strålande resultat, säger Fredman.

Hippi Hovi, verkställande direktör för Kust-Österbottens Företagare, lyfter fram företagets kompetens att reagera på marknadens behov.

– Orapacs insats är imponerande och visar på kreativitet, smidighet och mod. Inhemskt producerade skyddsvisir till ett moderat pris visar på att det inom företagsvärlden finns ett värde att hjälpas åt och samarbeta, konstaterar Hovi.

Årets egenföretagare i Kust-Österbotten: Anna Salmi

Kust-Österbottens Företagare har valt Anna Salmi till årets egenföretagare i regionen. Hon tar emot priset under den traditionella festen som ordnas i Vasa på lördagskvällen.

Anna flyttade med sin familj och djur till en gammal lantmiljö i Södra Vallgrund år ++++. Samma år öppnades husdjursgården Aava-Kertun Kotitila för daghem, skolor och barnfamiljer. Ryktet spred sig och i dag besöker även många åldringar och dementa husdjursgården, också gäng med möhippor och svensexor dyker upp.

– Små djurgårdar har försvunnit och det är inte längre lika lätt för barn att få kontakt med djur. Det är inte självklart att alla barn vet varifrån maten kommer till butikerna. Jag ser med oro på hur barn fjärmar sig allt mer från naturen och djuren. Jag vill bjuda barnen på natur- och djurupplevelser i en lantlig miljö, här på vår gård, säger Anna.

Barnens favoritdjur är kaniner och katter. Att mata kalvarna med nappflaska har också varit väldigt populärt. Gården inhyser förutom Annas familj över 80 olika djur. Det är inget problem att komma ihåg djurens namn, Anna kommer till och med ihåg när de är födda.

– Min viktigaste arbetskamrat är ett får på åtta år. Det heter Sirpa. Tillsammans har vi besökt många ålderdomshem, också bäddavdelningar, om invånarna inte har kunnat komma utomhus. Jag samarbetar med Vasa stad, Korsholms kommun och med privata serviceboenden. Vårt motto är ”om du inte kan besöka oss, besöker vi er”. Vi vill erbjuda alla möjligheten att uppleva djurens lugnande sällskap, berättar Anna.

Aava Kertun Kotitila är även ett Green Care-företag, som befrämjar användningen av natur-, djur- och lantgårdsbaserade metoder i tjänster inom välmående och hälsa.

Kust-Österbottens Företagare vill uppmärksamma Anna Salmi för att hon lyckats bygga upp en lönsam affärsverksamhet av sitt stora intresse för djur i en genuin lantmiljö. Birgit Nurmela, ordförande för egenföretagarnätverket i regionföreningen, anser att Anna är ett utsökt exempel på hur empati och medkänsla kan leda till framgångsrikt entreprenörskap med nöjda kunder.  

Årets företag i Korsholm är Däckservice Fant

Korsholms Företagare har valt familjeföretaget Däckservice Fant till årets företag i Korsholm. Företaget är känt framför allt för sin däckservice och sitt däckhotell.

Däckservice Fant grundades I början av 1970-talet av Per-Åke Fant. Han hann jobba i tre år, innan företaget såldes till en konkurrent och bytte namn. År 2008 öppnade Per-Åke upp på nytt med det gamla företagsnamnet. Visionen var att skapa sig själv ett jobb. Efter bara en och halv månad insåg han att det fanns att göra, han skulle inte klara det själv och tog då hjälp av sina söner.

Det ökade kundantalet och bristen på lagerutrymmen ledde till att Däckservice Fant idag har flyttat från Smedsby till Stenhaga, där de tillsammans med husets ägare har planerat ett helt nytt utrymme.

Idag har Däckservice Fant fyra anställda utöver ägaren Per-Åke. Företaget kan nu erbjuda däckservice åt tre bilar samtidigt. I det stora utrymmet finns också en skild avdelning för däckservice åt lastbilar och större fordon. I hallen finns även däckhotell och ett stort däcklager.

Däckservice Fant samarbetar med mindre däckfirmor och fungerar som återförsäljare av däck. Småningom kommer ägaren att överlåta verksamheten åt den yngre generationen, men Per-Erik Fant intygar att det inte är någon brådska.

– Nu vill vi njuta av våra nya utrymmen och koncentrera oss på att nå nya mål i verksamheten.

Per-Åke Fants företag har under det senaste året lyckats öka sin omsättning, trots coronakrisen och trots den stora omställning en flytt till nya och funktionella utrymmen inneburit.

Korsholms Företagare vill betona Per-Erik Fants mod att investera, tillväxtattityd och samarbetet med andra företagare.  

Två företag premierades i Vasa

 

Årets företag i Vasa 2020 är Fiskaffär Ruotsala och Disponentbyrå Mäkinen

Företagandet är en uthållighetsgren av det tuffare laget. I år vill Vasa Företagare uppmärksamma två företagare som även många år arbetat för ett företagarvänligare Vasa, den ena inom företagarorganisationen och den andra genom en köpmannaförening. Båda pristagarna är företagare i den andra generationen.

Fiskaffär Ruotsala grundades år 2001 och den nuvarande ägaren Reijo Ruotsala tog över verksamheten fem år senare. Sedan den 1 maj i år driver Ruotsala också fiskhandel och -förädling genom Fiskaffär Snickars i Norra Vallgrund, som grundades redan år 1978. Köpet påverkar inte verksamheten i saluhallen, den fortsätter som tidigare. Fiskaffär Ruotsala sysselsätter i dag 9 personer.

För mig blir det förstås en stor förändring då jag ska komma in i och lära mig partihandeln, säger Reijo med ett skratt.

Enligt Reijo är den största utmaningen tillgången på inhemsk fisk. Problemen med säl och skarv ökar och de milda vintrarna framhäver utmaningarna. När tillgången på lokalt fångad fisk är dålig får fiskhandlaren lov att ringa runt och försöka få tag på fisk på annat håll, något som än så länge lyckats bra, enligt Reijo.

Han har även varit aktiv i saluhallens köpmannaförening och bland annat kämpat för avgiftsfria parkeringsplatser bakom hallen. Trots utmaningarna med parkeringsutrymmen är han nöjd med saluhallen som affärsplats.

Alla vi här på saluhallen är som en stor familj. Detta gäller såväl köpmän som kunder, säger Reijo.

Disponentbyrå Mäkinen fyller nästa år jämnt 40 år. De nuvarande ägarna, Heidi och Sakari Similä, har varit med sedan 2004 - 05 och generationsväxlingen genomfördes år 2009. Företaget sysselsätter i dag 13 personer.

I ett familjeföretag gäller det leda med både hjärna och hjärta. Vi vill erbjuda våra anställda en attraktiv arbetsplats och våra kunder kvalitativ och pålitlig service, berättar Heidi.

Bostadsbolagens invånare har många gånger svårt att identifiera det värdefulla arbete som utförs inom disponentbranschen. Bostadsbolagen måste ta ställning till konkreta frågor som parkering, reparationer och säkerhet men också lagar, regleringar och förordningar. Därför är det viktigt att bostadsbolaget sköts av en yrkesskicklig och pålitlig disponentbyrå.

Vi utvecklar fastigheten och säkerställer balansen mellan bostadsbolagets administrativa och ekonomiska ärenden i fungerande samarbete med bolagsstyrelsen. Vi underlättar invånarnas vardag, konstaterar Sakari.

Företagarparet paret lyfter fram vikten av pålitlighet och kunnande.

Disponenten ansvarar ofta för mänskornas största enskilda egendom. Ett husbolag kan till exempel ha ett ha ett bostadsbolagslån på 10 M€. Det är alltså ytterst viktigt att vi har en kunnig och skolad personal som kontinuerligt lär sig nya saker, säger Heidi.

Disponentbyrå Mäkinen är den största privata disponentbyrån i nejden. Vi har en lång historia och är stolta över vår lokala prägel. Vi har som mål att betjäna våra nuvarande och framtida kunder årtionden framöver, summerar företagarparet.

Årets företag i Vörå är Ihamäen puutarha

Ihamäen puutarha grundades år 1985 i Pettersbacka, som gränsar till Kauhava, där Elina Ihamäki-Närkki inledde sin skolgång.

Efter studierna återvände hon till sin hemby och tog över trädgården som hennes föräldrar grundade. Elina odlar ettåriga sommarblommor och sortimentet är brett. Hon kan även titulera sig spannmålsbonde.

Elina fungerar som företagare inom en bransch som ständigt behöver extra personal vid högsäsonger.

Jag har svårt att få arbetskraft till trädgården för kortare arbetsförhållanden. Få mänskor vill tyvärr ta emot deltidsarbete eller ströjobb, säger Elina.

Hon är aktiv även inom kommunpolitiken och sitter tredje perioden i Vörå kommunfullmäktige och andra i kommunstyrelsen.

Vörå Företagare motiverar valet av Ihamäen puutarha med att det är ett företag som skapar möjligheter på landsbygden där många andra inte ser dem. Elina Ihamäki-Närkki är driven företagare som vågar satsa och bygga nytt långt borta från centrum och samtidigt skapa livskraft och arbetsplatser.