Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Årets egenföretagare uppmärksammades i Jyväskylä: Heidi och Marika har lärt sig den hårda vägen – "Det lönar sig inte att göra allt själv

Årets egenföretagare 2020-prisen delades ut i samarbete med stiftelsen Suomen Yksinyrittäjäin säätiö för andra gången i Jyväskylä lördagen den 17 oktober. Marika Konga och Heidi Hannus tog emot prisen.

Marika Konga upskattar återvinning

Marika Konga grundade sitt företag Kongaamo Oy år 2009 i Mäntyharju i Södra Savolax.Företagets viktigaste produkter är terapirockar för damer. Rockarna är sydda av färggranna tyger från 1960- och 1970-talen. Återvinning har en central roll i företagets verksamhet. Kongaamo tillverkar även tunikor och kjolar enligt samma princip.

– Jag tar emot priset med stor tacksamhet. Det känns underbart att en småföretagare inom handarbetssektorn uppmärksammas på detta sätt, säger Marika.

Under sina första år som företagare jobbade hon på en loppmarknad i S:t Michel. Där pimpade Marika kläder för vuxna och tillverkade även kläder för barn av retrotyger.

– En gång frågade en mamma om jag syr kläder även för vuxna. Det var startskottet. Jag började återanvända gamla gardiner och sy kläder på beställning. Småningom tog vuxenkläderna över och barnkläderna föll bort, berättar Marika.

Coronatiden har medfört att hon säljer alltmer kläder på nätet. Marika funderar åtminstone inte ännu på att anställa hjälp. Hon har en sömmerska i Kuopio som jobbar som underleverantör.

– Det passar mig perfekt för tillfället eftersom verksamheten är säsongsbetonad, säger en glad Marika.

Heid Hannus prisar gränsöverskridande samabete

Heidi Hannus, som varit egenföretagare i 18 år, grundade Piha- ja vihersuunnittelu Villa Gardenin i Oulais i landskapet Norra Österbotten. Företaget har redan planerat över tusen gårdar och miljöer.

– Jag är så lycklig över denna utmärkelse. Min relativt långa karriär kulminerar i detta pris och dessutom under ett år som varit väldigt utmanande på många sätt, berättar Heidi.

Hon syftar inte enbart på coronapandemin utan även på sorgebud inom familjen.

– Jag kommer från en företagarfamilj. Mina föräldrar drev en bokföringsbyrå som hade enbart små firmor som kunder. Redan som ung hörde jag om företag som hade problem och därför var jag rädd att ta steget att grunda ett eget företag, speciellt på en liten ort och i en bransch som få kände till. År 2002 verkade det ändå finnas efterfrågan på gårdsplanering så jag slog till. Det bästa med företagandet har varit att jag funnit ”min grej”.

Heidi har som mål att nästa år kunna arbeta även en del utomlands. Hon har slagit sig samman med utländska planerare och deltar tillsammans med dem i olika projekttävlingar. Om det vill sig väl kan det bli projekt i Italien, USA, Frankrike och Ryssland under nästa år.

– Jag har under åren även jobbat mycket gratis. Jag har alltid trott på att om jag följer mina drömmar så kommer belöningen någon vacker dag. Nu ser det ut som om jag kommer att få lön för mödan, säger Heidi.

 

Bild: Tero Takalo-Eskola

Text: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi