Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Stora skillnader mellan företagarnas semestermöjligheter

Ungefär hälften av alla företagare upplever att de kan ta ut tillräckligt med semester i år, enligt en undersökning som Företagarna i Finland har gjort.

Av de tillfrågade meddelar 12 procent att det inte alls kommer att vara lediga i sommar medan 16 procent tar ut en semestervecka. Enligt Företagarna är det oroande information eftersom krafterna kan ta slut om man inte får vila ut.

Ungefär 20 procent av företagarna tar en semester på två veckor och 12 procent kan ta ut tre veckor. En fyraveckorssemester blir det för 16 procent och ännu längre ledighet för 10 procent av företagarna.

Siffrorna visar stora skillnader mellan företagarnas semestermöjligheter. Företagarorganisationen ser det som positivt att mängden företagare som inte alls är lediga har minskat något. Coronaåret har också lett till att det inte finns lika mycket jobb och då blir ledigheterna längre av tvång.

I företag med över 10 anställda är semestrarna längst. Svårast är det för småföretag och egenföretagare att vara lediga. De kortaste semestrarna hålls bland service- och byggföretagare.

Undersökningen genomfördes av Kantar TNS och besvarades av 1 013 företagare med små och medelstora företag. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt bägge hållen. Svaren samlades in mellan den 6 och 14 maj i år.

SPT