Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Peter Stolpe: Sluta prata, öppna plånboken"

Coronakrisen drabbar företagen väldigt ojämnt. Många som säljer tjänster och produkter och speciellt många som driver verksamhet som bygger på att människor träffas är illa ute. Man får lätt uppfattningen att de lokala företagen har ett massivt stöd bakom sig eftersom vi alla säger att vi stöder dem. Men ord, vare sig muntliga eller i skrift som denna, har föga värde utan konkret agerande bakom sig.

Det hjälper helt enkelt inte att vi bara säger att vi stöder lokala förmågor, för ord kan ingen äta sig mätt på. Vi måste på riktigt hjälpa dem nu - om inte av barmhärtighet, så av rent egoistiska skäl. Hjälper vi dem inte nu finns de snart inte kvar för att bidra till den gemensamma skattebasen eller för att bidra med tjänster och platser för oss att träffas när krisen väl blåst över. Vi alla måste öppna plånboken. Direkta ekonomiska stöd kan inte heller lösa allt (även om det också kan vara bra ibland).

Vi måste våga sätta igång hjulen igen

Nu är det affärer som behövs! Lokala företagare behöver just dina pengar. Det bästa är att det inte är allmosor de frågar efter, för de har saker och tjänster att sälja som precis du vill ha. Vi måste våga sätta igång hjulen igen. Lågkonjunkturer, speciellt stora depressioner, existerar bara för att vi tror att de existerar - läs det två gånger. Vad väntar vi på, coronan kommer inte att försvinna någonstans, det här får vi dras med i flera år till.

Det är både lätta och roliga saker vi nu borde göra: Klipp dig hos frisören, köp hem mat från restauranger, köp lokalt, renovera, sätt igång de där projekten som sysselsätter lokala förmågor. Det roliga är också att pengarna bara snurrar runt och snart är tillbaka hos dig själv igen. För om du köper av grannen, köper grannen något annat av grannen på andra sidan gatan som garanterat behöver något av företaget där du jobbar - eller i alla fall från företaget där ytterligare en annan granne jobbar.

Köp lokalt och regionalt så stannar pengarna här.

 

Peter Stolpe, chefredaktör

Vaasa Insider