Hem > Suomen Yrittajat > Liity Jaseneksi > Kevytyrittajajasenyys

Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

7 kysymystä kevytyrittäjyydestä

1.  Mitä kevytyrittäjyys on?

Kevytyrittäjä on yrittäjä, vaikka hänellä ei välttämättä ole omaa yritystä eikä y-tunnusta.
Kevytyrittäjä laskuttaa asiakastaan myymistään palveluista laskutuspalveluita tarjoavan yrityksen kautta.

2.  Onko kevytyrittäjyys oikeaa yrittäjyyttä?

Kevytyrittäjyys on kasvava osa yrittäjyyttä. Kevytyrittäjiä arvioidaan olevan useampi kymmenentuhatta. Kevytyrittäjä on yrittäjä, ja näin ollen hänen on esimerkiksi otettava myös YEL-vakuutus, jos edellytykset täyttyvät. YEL-vakuutuksesta saat lisätietoja esimerkiksi täältä »  

3.  Miten kevytyrittäjyys eroaa laskutusyrittäjyydestä?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, eli kevytyrittäjyys on laskutusyrittäjyyttä. Monen mielestä ei pitäisi puhua ollenkaan kevytyrittäjyydestä, koska sellaista ei lainsäädännössä ole olemassa. Työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä.

Työ- ja sosiaalivakuutuslainsäädännössä kevytyrittäjää pidetään yrittäjänä, jos hän tekee ansiotyötä olematta työsopimuslain tarkoittamassa työsuhteessa. Kuitenkin verotuksessa laskutuspalvelua käyttävää kevytyrittäjää voidaan joskus pitää myös palkansaajana, vaikka hän samanaikaisesti olisikin YEL-vakuutettu. Jos kevytyrittäjällä/laskutusyrittäjällä ei ole y-tunnusta, hän ei voi tehdä muun muassa alv-vähennyksiä verotuksessa.

4.  Miksi valita kevytyrittäjyys?

Syitä on monia. Kevytyrittäjyys on esimerkiksi matalan kynnyksen väylä yrittäjyyteen. Kevytyrittäjyyden kautta voi vaikkapa kokeilla oman yritysideansa toimivuutta. Kevytyrittäjyys on monelle tie oman yrityksen kautta tapahtuvaan yrittäjyyteen.

5.  Ovatko kevytyrittäjän jäsenpalvelut ja -edut samat kuin muilla Yrittäjien jäsenillä?

Jäsenpalvelut ovat täysin samat, samoin jäsenmaksu eli 168 euroa vuodessa yksinyrittäjältä ja kevytyrittäjältä. Aivan kaikkia kumppaneidemme tarjoamat jäsenedut eivät ole mahdollisia, koska esimerkiksi yrityksen vakuutukset saa vain y-tunnuksella. Lue lisää siitä, miksi kannattaa liittyä Yrittäjien jäseneksi.

6.  Voiko kevytyrittäjä vähentää jäsenmaksun verotuksessa?

Jäsenmaksu on verotuksessa vähennyskelpoinen.

7.  Miten kevytyrittäjä voi liittyä Yrittäjiin?

Kevytyrittäjä/laskutusyrittäjä voi liittyä Suomen Yrittäjien paikallisyhdistyksen jäseneksi osoitteessa www.yrittajat.fi/liity-kevytyrittaja