Hem > Suomen Yrittajat > Palvelut Yrityksille > Palkitsemistuotteet

Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Merkkien kanto-ohje

Suomen Yrittäjien merkkien suhde kunniamerkkeihin sekä milloin ja miten niitä kannetaan

Kunniamerkillä tarkoitetaan sellaista merkkiä, jonka tasavallan presidentti myöntää tai joka myönnetään hänen nimessään tai muuten valtiovallan puolesta. Tähän ryhmään kuuluvat myös sotien muistomitalit, sotien muistoristit ja eräät rauhanaikaiset sotilasansioista saadut ansiomerkit.

Toisen suuren ryhmän muodostavat ansio- ja palkitsemismerkit, joita yksityiset kansalaisjärjestöt, keskus- ja ammattiliitot myöntävät jäsenilleen. Epävirallisesti niitäkin voidaan kutsua kunniamerkeiksi. Suomen Yrittäjien ansio- ja palkitsemismerkit kuuluvat tähän ryhmään. Niitä voidaan käyttää samanaikaisesti varsinaisten kunniamerkkien kanssa sellaisissa omissa järjestöjuhlissa, joiden luonteeseen kuuluu kunniamerkkien käyttö. Tällöin kuitenkin merkki kiinnitetään varsinaisten kunniamerkkien perään tai alapuolelle.

Tavanomaisissa omissa yrittäjäjuhlissa kannetaan yhtä eli arvokkainta merkkiä paitsi jos henkilöllä on sekä ansiomerkki että yrittäjäristi, eri ansioista saatuja ja eri paikoissa pukua kiinnitettyinä, kannetaan molempia.

Naiset voivat aina kantaa joko yrittäjäristiä tai sen pienoisristiä riippumatta siitä, mitä käyttötapaa miehet noudattavat.

Kun ansio- ja palkitsemismerkkejä kannetaan, on puvun oltava tilaisuuteen sopiva. Puku on tällöin musta, tummansininen tai tummanharmaa. Hillitty raidoitus on mahdollinen. Pukuun kuuluu valkoinen kuvioton paita. Solmion tulisi olla yksivärinen, musta, tummansininen tai tummanharmaa eli hopeasolmio ja sukkien yksiväriset, puvun väriin sointuvat. Kengät ovat mustat ja ohutpohjaiset. Päällystakki on musta, tummansininen tai tummanharmaa. Päähine on tumma lierikkö tai tumma turkislakki. Jos kyseinen henkilö kantaa yrittäjäristiä, ei taskunenäliina kuulu asuun. Naiset käyttävät miesten tummaa pukua vastaavaa asua.