Hem > Uutiset

Sök

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Egenföretagarstödet på gång – Minister Lintilä: "Kriterierna preciseras en aning"

Den andra omgången av egenföretagarstödet är på kommande och man strävar efter att tackla de svårigheter som fanns under den första omgången, säger näringsminister Mika Lintilä.

Ansökan för andra omgången av kostnadsstödet har inletts. I början av november lovade näringsminister Mika Lintilä  i Företagarnas intervju att man inte har glömt egenföretagarna. Det har dock inte funnits så många detaljer klara kring egenföretagarstödet.

Ännu har man inte alla svar men beredningen av egenföretagarstödet inleddes under slutet av hösten med att man gick igenom erfarenheterna från den första omgången.

– Det är ännu för tidigt att ge en exakt tidpunkt då ansökningsomgången öppnar men vi strävar efter att egenföretagarstödet tas i bruk så fort som möjligt, berättar Lintilä.  

– För närvarande utreds olika alternativ och man strävar efter att identifiera den bästa modellen för att så snabbt som möjligt komma igång, men förstås så att egenföretagarstödet står på en god grund. Avsikten är att precisera kriterierna en aning för att kunna reagera på utmaningarna som identifierades i den första omgången.

Det har inte fattats beslut om den tillgängliga summan ännu. Enligt Lintilä är det möjligt att omfördela de pengar som inte användes under föregående omgång.

Egenföretagarna har även tillgång till utvecklingstjänsterna

Efter förra våren och den första stödomgången finns det egenföretagare som har missuppfattningar om att de inte är berättigade till utvecklingsstöd eller utvecklingstjänster. Lintilä påminner om att NTM-centralens utvecklingsbidrag och utvecklingstjänster avsedda för företagens utvecklingsverksamhet även kan ansökas av egenföretagare. Business Finlands utvecklingsstöd är ett möjligt utvecklingsinstrument för egenföretagare om kriterierna uppfylls, men stödet kan inte erhållas av fysiska personer, som t.ex. företagare med firmanamn.

– Egenföretagare är berättigade till kostnadsstöd. Utgående från en bedömning kan egenföretagare som idkar mer omfattande verksamhet nu få stöd då ändringar efter kostnadsstödets första omgång gjorts. Egenföretagarstödet är dock ett mer troligt stöd för de flesta egenföretagare, säger Lintilä.

Vinterperioden har varit tung för många företagare. Enligt Lintilä försöker de som jobbar med beredningsarbetet i det här skedet, bland olika alternativ, identifiera ett koncept som gör det möjligt att så snabbt som möjligt komma igång och reagera på egenföretagarnas utmanande situation.

– Det exceptionella året har varit väldigt utmanande och tungt för företagarna. Jag vill tacka alla företagare för uthålligheten och önskar er kraft samt ett gott nytt år, säger Lintilä.

Läs även

Har omsättningen minskat med över 30 % under juni-oktober? Ansök om kostnadsstöd II – Dessa kanaler hjälper dig med ansökan

Företagarens utkomstskydd för arbetslösa fortsätter till slutet av mars

Ansökningstiden för temporärt understöd till företag på landsbygden fortsätter fram till slutet av juni 2021

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi