Företagarna svarade: Egentliga Finland klarade sig bra i tävlingen om att vara det livskraftigaste landskapet – ”vårt mål är att vara bäst”

Företagarna i Egentliga Finland landar på fjärde plats i enkäten som mäter vilket landskap som är det mest livskraftiga i Finland. Nyland tog första plats, sett till helhetsresultatet. Egentliga Finlands resultat ligger över medeltalet inom nästan alla delområden i Företagarna i Finlands första Livskraftsbarometer. Totalt besvarade 4830 företagare enkäten, av dessa kommer 442 från Egentliga Finland.

Under perioden 1 mars till 17 april frågade Taloustutkimus företagarna hur det står till med landskapens livskraft. Företagarna i Finlands nya barometer kommer i fortsättningen att genomföras vartannat år, turvis med Företagarnas Kommunbarometer som mäter kommunernas företagarvänlighet. Livskraftsbarometern är indelad i tre kategorier: livskraft, nätverkande och ledarskap samt beslutsfattande.

– Företagarna ger Egentliga Finland ett gott helhetsbetyg, men vi har alla förutsättningar att nå en topplacering. Vårt mål är att vara Finlands mest företagarvänliga landskap, och vi arbetar för att uppnå det här målet, säger Hanna Munter, verksamhetsledare för Egentliga Finlands Företagare.

– I landskapet kan vi påverka många faktorer som i sin tur inverkar på livskraften. Att öka livskraften är viktigt för hela landskapet, eftersom företagens framgångar möjliggör en sund offentlig ekonomi, måttlig beskattning och högklassig service och allt detta gynnar invånarna, betonar Munter.

Knappt var femte företagare upplever att olika aktörer i Egentliga Finland för tillräckliga diskussioner sinsemellan om landskapets livskraft.

– De politiska beslutsfattarna och tjänsteinnehavarna i landskapet borde föra en öppnare och mer initiativtagande dialog. Företagarorganisationen vill erbjuda möjligheter till detta, och för starkt fram vikten av samarbete mellan kommuner, landskapet, företagen, utbildningsenheter och övriga aktörer, säger Munter.

Som ett led i detta arrangerar Egentliga Finlands Företagare, i samarbete med Egentliga Finlands förbund, för första gången ett landskapsspecifikt Kommunledningens seminarium i Åbo den 5 juni. Inbjudan till seminariet har gått ut till ledare i kommunerna och landskapet, till de lokala företagarföreningarna och till representanter för högskolorna.

– Jag hoppas att resultatet i Livskraftsbarometern och tillställningen i juni ska bli en nystart för den strategiska utvecklingen inom livskraft och företagarvänlighet i vårt landskap. Det finns orsak att lägga större tyngd vid dessa teman i kommunerna och i landskapet, kommenterar intressebevakningsdirektör Janne Virtanen vid Egentliga Finlands förbund.

Utgångspunkten för att skapa livskraft är ett ur företagarsynvinkel positivt beslutsklimat i landskapet. Sett till hela landet anser 42 procent av företagarna att beslutsklimatet är positivt, i Egentliga Finland 45 procent.

– Vi behöver fortfarande aktivt bedriva påverkningsarbete gentemot beslutsfattarna, men också tydligare synliggöra det arbete som kommunerna och landskapet gör för att förbättra företagarnas verksamhetsförutsättningar och verksamhetsmiljöer. Vi måste satsa på kommunikationen, säger Hanna Munter.

Egentliga Finland är enligt företagarna i landskapet betydligt attraktivare än övriga delar av landet, speciellt när det gäller tillgång till kompetent arbetskraft, utbildningsalternativ, kulturtjänster, motionsutbud samt möjligheter till turism.

Åtta tips för att förbättra samarbetet och livskraften i landskapet

  1. Landskapet gör en gemensam strategi, en vägkarta för framtiden, tillsammans med företagarna och andra intressentgrupper.
  2. Landskapet ska tillsammans med intressentgrupperna skapa en tydlig struktur för ledarskap för att stöda samarbetet och komma överens om vem som tar ansvar för förberedningsarbetet.
  3. Företagstjänsterna uppfattas som en närservice av företagaren. Säkerställ tjänsterna i hela landskapet också för egen- och småföretagarna.
  4. Nätverken för samman företagare. Landskapet ordnar tillsammans med intressentgrupperna tillställningar i landskapet där olika företag och företagare kan bilda nätverk.
  5. Landskapet samlar kommunerna och företagen till olika livskraftsprojekt och hjälper dem med EU-finansiering.
  6. Landskapet samarbetar med Business Finland för att få bättre fart på export och forskning.
  7. Konsekvensbedömning för företag ska ingå i allt offentligt beslutsfattande.
  8. Landskapet skapar tillsammans med intressentgrupperna en positiv bild av landskapet för att locka företag att etablera sin verksamhet på området.

Bekanta dig med de landskapsspecifika resultaten

De 4 830 företagarnas svar och de landskapsspecifika resultaten presenterades på Kommunledningens seminarium i Lahtis den 24 maj. Du kan bekanta dig med resultaten på adressen:
yrittajat.fi/elinvoimabarometri2023