12.12.2013 klo 14:10
Tiedote

Kauppakeskusyritysten asema paranee – yrittäjän vapaapäivä turvataan lakimuutoksella

Hallitus esittää kauppakeskuksessa sijaitsevien yritysten aseman parantamista – yrittäjille ollaan turvaamassa lakimuutoksella yksi vapaapäivä viikossa.

Hallitus esittää kauppakeskuksessa sijaitsevien yritysten aseman parantamista – yrittäjille ollaan turvaamassa lakimuutoksella yksi vapaapäivä viikossa.
Hallitus antoi tänään eduskunnalle esityksen liikeaikalain muuttamisesta siten, että kaup-pakeskuksessa sijaitsevalla vähittäiskauppa- sekä parturi- ja kampaamoliikkeellä olisi oikeus pitää liikkeensä suljettuna yhtenä päivänä viikossa.
– Esitys parantaa kauppakeskuksissa sijaitsevien yritysten asemaa. Nykysääntelyn tulkinnanvaraisuus poistuu ja yrittäjällä on kiistaton oikeus pitää liikkeensä kiinni itse valitsemanaan viikonpäivänä, lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
– Tärkeää on myös se, että uutta sääntelyä sovelletaan riippumatta esimerkiksi siitä, milloin yrittäjän ja kauppakeskuksen välinen vuokrasopimus on tehty. Mainitut seikat olivat Suomen Yrittäjien keskeisiä tavoitteita valmistelussa, Makkula sanoo.

Pienyrityksen määritelmää vielä pohdittava
Hallituksen esityksen mukaan säännöstä sovellettaisiin elinkeinonharjoittajaan, jonka yhdessä tai useammassa liikkeessä työskentelee säännöllisesti yhteensä enintään viisi henkilöä. Suomen Yrittäjien mukaan pienyrityksen määritelmän laajentamista seitsemään henkilöön pitäisi vielä harkita.
– Tällöin esimerkiksi sellainen yrittäjä, joka työllistää kolme henkilöä kahdessa eri kauppakeskuksessa, olisi sääntelyn piirissä. Tällaisessakin tilanteessa yrittäjä tarvitsee oikeuden pitää liikkeensä kiinni, Makkula sanoo.
Eduskunta käsittelee hallituksen esitystä alkuvuodesta. Muutosta on tarkoitus soveltaa syyskuun alusta lähtien.


Taustaa
Joulukuussa 2009 voimaan tulleella liikeaikalain muutoksella vähittäiskauppojen sunnuntaiaukiolo mahdollistettiin ympärivuotisena. Samalla lakiin lisättiin Erikoiskaupan Liiton ja Suomen Yrittäjien aloitteesta uusi pykälä 4, jonka tarkoituksena oli suojata pienempiä yrityksiä ns. pakkoaukiololta kauppakeskuksissa ja muissa vastaavissa kauppakeskittymissä antamalla pienehkölle yritykselle oikeuden pitää liike suljettuna yhtenä päivänä viikossa.
Nykyistä säännöstä on tulkittu kauppakeskuksissa vaihtelevasti. Säännöksen tulkinnanvaraisuus, tapauskohtainen harkinta ja sopimusosapuolten epätasa-arvoinen asema ovat johtaneet siihen, ettei pienyrittäjän oikeus pitää liikkeensä suljettuna ole toteutunut riittävästi. Noin kolmannes yrittäjävetoisen kaupan kauppiaista ei voi pitää viikossa edes yhtä vapaapäivää, jos myymälä sijaitsee kauppakeskuksessa. Asia kävi ilmi Suomen Yrittäjien ja Erikoiskaupan liiton tekemästä selvityksestä.
Eduskunnan käsitellessä viime talvena valtioneuvoston selontekoa kauppojen aukioloajan laajentamisen vaikutuksista Erikoiskaupan Liitto ja Suomen Yrittäjät toivat esille tarpeen täsmentää kauppakeskittymäsäännöstä, jotta se toimisi tarkoitetulla tavalla. Eduskunta pitikin tarpeellisena, että hallitus ryhtyy toimiin pienyrittäjien aseman parantamiseksi kauppakeskuksissa.