Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Pk-yritykset palkkaavat tänä kesänä 80 000 kesätyöntekijää – selvä lisäys viime vuoteen

Suomen pk-yritykset palkkaavat tänä vuonna 10 000 kesätyöntekijää enemmän kuin viime vuonna — yhteensä reilu 80 000 kesätyöläistä. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien jäsenilleen tekemästä kyselystä.

Suomen pk-yritykset palkkaavat tänä vuonna 10 000 kesätyöntekijää enemmän kuin viime vuonna — yhteensä reilu 80 000 kesätyöläistä. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien jäsenilleen tekemästä kyselystä.

Lähes kolmasosaan Suomen pk-yrityksistä palkataan tänä kesänä kesätyöntekijöitä. Keskimäärin näihin yrityksiin otetaan kolme kesätyöntekijää, joten pienet ja keskisuuret yritykset ottavat töihin yli 80 000 määräaikaista työntekijää kesän aikana. Kesätyöntekijöitä palkataan 10 000 enemmän kuin viime vuonna. Määrä on suunnilleen saman verran kuin taantumaa edeltäneenä aikana.

— Näin pk-yritykset tutustuttavat nuoria työelämään, mahdollistavat työkokemuksen kartuttamisen ja markkinoivat yrityksiä hyvinä työpaikkoina, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Malinen huomauttaa, että yksittäinen pk-yritys voi vaikuttaa nuoren kouluttautumispäätökseen ja turvata yrityksen tulevaa työvoimansaantia.

— Tämä on yrityksille mahdollisuus, kun väestön ikääntymisen aiheuttama työvoimapula kolkuttaa nurkan takana.


Sesonkialoille eniten kesätyöläisiä

Kesätyöntekijöiden palkkaaminen on yleisintä sesonkityöntekijöitä tarvitsevissa majoitus- ja ravitsemusyrityksissä, joista yli 60 prosenttia palkkaa kesätyöntekijöitä. Kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä rakentamisessa kesätyöntekijöitä on yli 40 prosentissa yrityksistä. Myös terveys- ja sosiaalipalveluissa sekä kaupassa kesätyöntekijöitä palkkaa lähes 40 prosenttia yrityksistä. Kesätyöntekijöitä palkkaavien yritysten osuudet ovat kasvaneet monella toimialalla selvästi vuodesta 2011.

Vähintään 10 henkilöä työllistävistä pienistä yrityksistä yli 70 prosenttia palkkaa kesätyöntekijöitä. Niin ikään yli 50 henkilöä työllistävistä keskisuurista yrityksistä lähes 70 prosentilla on kesätyöntekijöitä. Mikroyrityksistä, joissa on työssä 2–9 henkilöä, noin 45 prosenttia palkkaa kesätyöntekijöitä. Yksinyrittäjistäkin lähes 10 prosenttia tarjoaa kesätyöpaikkoja.

Satunnaisotokseen poimituista reilusta 6 000:sta kyselyyn vastasi noin 800 yrittäjää kesäkuun alussa. Vastaajajoukko edustaa hyvin Suomen pk-yritysrakennetta.


Lue koko raportti tästä linkistä