Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Savuttomuuden seuraukset näkyvät ravintolayrittäjien liikevaihdossa


Tupakkalain vuosi sitten voimaan tullut muutos on vaikuttanut eniten pubien, seurusteluravintoloiden ja yökerhojen liikevaihtoon. Osan liikevaihto on laskenut voimakkaastikin. Samaan aikaan usean siirtymäajan saaneen ravintolayrittäjän liikevaihto on noussut. Valtaosa ravintolayrittäjistä on tyytyväisiä uuteen tupakkalakiin.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. Keväällä tehdyssä kyselyssä selvitettiin tupakkalain 1.6.2007 voimaan tulleen muutoksen vaikutuksia ravintolayrittäjien liiketoimintaan.

Kaikista ravintoloista on tällä hetkellä savuttomia 68 prosenttia, kun savuttomien ravintoloiden määrä ennen tupakkalain muutosta oli 38 prosenttia. Ainoastaan viisi prosenttia ravintoloista on savullisia siirtymäajan turvin, kun ennen tupakkalain muutosta neljäsosa ravintoloista oli savullisia.

Kuusi prosenttia ravintoloista on rakentanut tupakkalain muutoksen jälkeen ravintolaan tupakkakopin ja 21 prosenttia kyselyyn vastanneista ravintoloista on järjestänyt tupakointimahdollisuuden erillisellä anniskeluoikeudellisella ulkoterassilla.

Ennen tupakkalain muutosta savuttomina toimineet ravintolat ovat kyselyn tuloksien perusteella hyötyneet tupakkalain muutoksista. Näissä ravintoloissa 25 prosentilla liikevaihto on kasvanut. Myös ne ravintolat, jotka ovat jatkaneet savullisina siirtymäajan nojalla, ovat hyötyneet lainmuutoksesta. Nykyisin savullisista ravintoloista 33 prosentilla liikevaihto on kasvanut. Myös henkilökunnan määrä on kasvanut näissä ravintoloissa.

Häviäjiä ovat olleet ravintolat, joissa ei lainmuutoksen myötä ole tupakointimahdollisuuksia sisällä. Näiden ravintoloiden liikevaihto on laskenut muita ravintoloita useammin ja niistä on myös jouduttu vähentämään palkattua henkilöstöä. Ravintolatyypeittäin tarkasteltuna häviäjät ovat pubeja, seurusteluravintoloita ja yökerhoja, joista 45 prosentissa liikevaihto on laskenut ja 24 prosentissa henkilöstö on vähentynyt.

Valtaosa ravintolayrittäjistä on tyytyväisiä uuteen lakiin, sillä liikevaihto on säilynyt tai kasvanut. Savuttomassa ympäristössä on mukavampi työskennellä. Kritiikkiä aiheuttaa siirtymäaikaa koskeva säännös, jota ei pidetä oikeudenmukaisena.

Kysely lähetettiin 1700 ravintola-alan jäsenyrittäjälle keväällä 2008. Kyselyyn vastasi 399 yrittäjää.

Lisätiedot:
Suomen Yrittäjät, lainopillinen asiamies Outi Tähtinen, p. (09) 2292 2842, 050 324 7377 ja ekonomisti Harri Hietala, p. (09) 2292 2845, 0500 789906.>> Tästä linkistä Tupakkalaki 2008 -kyselyyn